- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kontroverze oko navodnog nacističkog pozdrava: Uklonjena statua kapetana Kuke u Australiji /video/

CC0 / Pixabay / Statua kapetana Džejmsa Kuka
Statua kapetana Džejmsa Kuka - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Statua kapetana Džejmsa Kuka, koja je od 1972. godine bila obeležje australijskog grada Kernsa, uklonjena je nakon zahteva meštana ljutih zbog navodnog nacističkog pozdrava koji figura pokazuje i zbog toga što je Kuk za starosedeoce Australije, kako su naveli, simbol kolonijalizma i genocida.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Statua britanskog istraživača visoka 10 metara uklonjena je sa postolja u Kernsu, u saveznoj australijskoj državi Kvinslend, nakon što je više puta bila povod za proteste nezadovoljnih meštana.
Vlasnik kompanije zadužene za rušenje Martin Anton otkupio je navodno statuu za jedan dolar, javili su australijski mediji. On smatra da statua ne bi trebalo da bude uklonjena.
„Iako bi sama statua mogla biti kontroverzna, ona je ikona. Na svaku osobu koja kaže da joj se ne sviđa, naći ćete još devet koje kažu da im se sviđa“, rekao je Anton i dodao da bi voleo da se statua jednog dana vrati u javni prostor.
Meštani su se okupili i posmatrali uklanjanje statue koja je dizalicom skinuta sa postolja i kamionom premeštena u novi privremeni dom, iako još uvek nije poznato gde će to biti.
Uklanjanje statue, koje je zbog kiše i lošeg vremena dva puta odlagano, usledilo je nakon peticije sa 19.000 potpisa, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala