- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao: Ukida se starosna granica za služenje vojnog roka po ugovoru

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju gornje starosne granice za građane Rusije i strance za zaključenje prvog ugovora o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U sredu su najpre Državna duma, a zatim i Savet Federacije usvojili odgovarajući predlog zakona, a dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.
Ranije su prvi ugovor o vojnoj službi mogli da zaključe građani uzrasta od 18 do 40 godina, kao i stranci uzrasta od 18 do 30 godina. Novim zakonom je za radno sposobne građane (strane građane) ukinuta starosna granica za zaključivanje prvog ugovora o vojnoj službi.
Autori inicijative bili su šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov i njegov prvi zamenik Andrej Krasov.

Eksperti pretpostavljaju da će ukidanje gornje starosne granice doprineti privlačenju stručnjaka za tražena zanimanja, pre svega ona slična civilnim, za služenje vojnog roka po ugovoru, uključujući u oblasti medicinske zaštite, inženjeringa, komunikacija.

U obrazloženju predloga zakona isticalo se da su za upotrebu visokopreciznog oružja, eksploataciju naoružanja i vojne tehnike neophodni visokostručni eksperti. Iskustvo pokazuje da takvi postaju do 40-45 godina.
Kako je tokom razmatranja dokumenta u Savetu federacija izjavio državni sekretar i zamenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pankov, Rusi i stranci moći će da zaključe ugovor o služenju vojnog roka do 50. godine života. Pankov je podsetio da su Rusi koji su u rezervnom sastavu kao redovi i narednici evidentirani u vojnom spisku do 50. godine.
Kako je ranije objasnio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, za proteklih par godina broj vojnika po ugovoru u ruskoj vojsci dostigao je 405.000 ljudi, dok je broj regruta opao do 225.000 osoba. Vojnici po ugovoru su preuzeli dužnosti oficira, popunili su specijalne jedinice, redove morske pešadije, bataljone taktičkih grupa, kao i dužnosti, povezane sa složenom tehnikom.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
RUSIJA
Putin: Svi ruski vojnici su heroji - povećajte im platu
Vojna parada u Rusiji  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Svet ne može dugo bez rata: Zašto Rusija povećava broj vojnih rezervista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala