- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Rat tutnji u ljudskim dušama koje traže mir | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Pratite nas
U novoj emisiji „Orbita kulture“ otkrivamo kako se dramatizuje i izvodi na sceni „Rat i mir“, kao i zašto je Nikola Dobrović mitska ličnost naše kulture.
Rat tutnji u ljudskim dušama koje traže mir | Orbita kulture
Kako se veliki Tolstojev roman „Rat i mir“ prilagođava izvođenju na pozorišnoj sceni, kako se radi dramaturgija dela koje je, pored obimnosti, bremenito likovima, događajima, istorijom, ali i značenjima i unutrašnjim dramama junaka, da li će ovaj komad čija je premijera zakazana za 30. maj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pokušati da „izmeri“ da li je razorniji rat epskih razmera, onaj koji se vodi spolja, ili onaj koji tutnji dušama Tolstojevih junaka u njihovom večitom traganju za mirom, ljubavlju, Bogom… za „Orbitu kulture“ objašnjava dramski pisac, dramaturg predstave „Rat i mir“ Tibor Šili.
Sa kakvom idejom je pre petnaest godina osnovan „Arhipelag“, jedna od najprofilisanijih izdavačkih kuća kod nas, zašto smatra da je izdavaštvo zapravo vrsta književne kritike iskazane drugačijim sredstvima – za „Orbitu kulture“ objašnjava glavni urednik „Arhipelaga“, pesnik i književni kritičar Gojko Božović.
Zašto se slaže sa legendarnim rediteljem Žan Likom Godarom koji je ovih dana, povodom obraćanja ukrajinskoj predsednika učesnicima filmskog festivala u Kanu rekao da je Kan propagandno oružje, zašto smatra da je Zelenski proizvod američke industrije zabave i da je u tom smislu njegova sličnost sa Ćićolinom groteskna koliko i umesna – otkriva bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević.
Zbog čega je arhitekta Nikola Dobrović mitska figura naše kulture, šta nam o njegovom životu, radu ali i stremljenjima otkriva multumedijalna izložba „Nikola Dobrović – pod zastavama modernih pokreta“, nedavno otvorena u Galeriji SANU – za Sputnjik govore autori ove postavke prof. dr Marta Vukotić Lazar i mr Bojan Kovačević.
A šta je spremio popularni „Beogradski sindikat“ za koncert na Tašu, prvi posle velikog nastupa u Areni pre deset godina, kako je nastala pesma „Stara garda“ koja će biti objavljena uoči koncerta – otkriva jedan od lidera „Beogradskog sindikata“ Feđa Dimović.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala