- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mitropolit Ilarion: Jedinstvo RPC i UPC se održava

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPredsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev)
Predsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev) - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Pratite nas
Jedinstvo između Ruske pravoslavne crkve i kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve se održava, a RPC će nastaviti da ga jača, izjavio je rukovodilac Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Jučerašnjim odlukama Ukrajinska pravoslavna crkva je još jednom potvrdila da je samostalna, da se njen centar nalazi ne u Moskvi, već u Kijevu , da ne zavisi od Moskve ni administrativno ni finansijski, niti na bilo koji drugi način. Jedinstvo između dve crkve opstaje i mi ćemo i dalje nastaviti da jačamo to jedinstvo , nastavićemo da se molimo za našu jedinstvenu svetu pravoslavnu crkvu“, navodi se u video-poruci Ilariona na Instagramu (mreža je zabranjena u Rusiji kao ekstremistička organizacija).

Podsetimo, Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve saopštio je da je proglasio potpunu nezavisnost i samostalnost.
Takođe je saopšteno i da Ukrajinska pravoslavna crkva nije saglasna sa stavom ruskog patrijarha Kirila po pitanju specijalne operacije u Ukrajini. Ujedno je i pozvala vlasti Ukrajine i Rusije da nastave pregovore.
S tim u vezi, portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda je rekao da RPC nije dobila nikakvo obaveštenje od Ukrajinske pravoslavne crkve o tome da proglašava nezavisnost, samim tim ne može da prokomentariše te informacije, ali da će nastaviti da se moli za očuvanje jedinstva sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala