- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hoće li SZO istražiti povezanost američkih biolaboratorija i majmunskih boginja

© AP Photo / Anja NiedringhausLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Pratite nas
Iluzorno je očekivati da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) istražiti povezanost američkih biolaboratorija u Nigeriji i pojavu majmunskih boginja u toj zemlji, jer bi to značilo da bi SZO raskrinkala samu sebe i svoje glavne finansijere, smatra spoljnopolitički komentator, Nikola Vrzić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Uprkos tome, treba ih, smatra on, stalno prozivati za to, kao i za ostale američke biolaboratorije u svetu, što upravo čine Rusi.
Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, širenje majmunskih boginja počelo je iz Nigerije gde funkcionišu najmanje četiri američke biolaboratorije. Rusija je zato pozvala SZO da proveri povezanost majmunskih boginja i američkih biolaboratorija u Nigeriji, odakle je bolest doneta u Evropu i Ameriku.

Američke biolaboratorije i SZO

Može li se u ovom slučaju govoriti o pukoj slučajnosti, pogotovo posle saznanja da Amerika kontroliše 335 bioloških laboratorija u 30 zemalja širom sveta i da je u pojedinim bila izvođač istraživanja pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD i proučavala i virus korona slepih miševa u Kini, neposredno pre početka pandemije – zaključno do 2019. godine. SAD su sklopile ugovor o istraživanju kovida 19 u Ukrajini tri meseca pre pojave bolesti nazvane tim imenom.
Vrzić za Sputnjik kaže da i u ovom najnovijem slučaju majmunskih boginja ima obilje povoda za sumnju da nije reč o slučajnosti, imajući u vidu njihovo poreklo, ali i medijsku kampanju koja to prati i pozivima na vakcinaciju, uz vakcinisanje američke vojske. Podseća i na to da je prošle godine na Minhenskoj bezbednosnoj konfereneciji predviđen i datum kada će se one raširiti po svetu.

Obilje razloga za sumnju

„S jedne strane imamo obilje razloga za sumnju, a rusko insistiranje da se otkrije sve do kraja samo za sebe govori da smo do sada otkrili tek vrh ledenog brega i da ćemo u periodu koji dolazu saznati mnogo toga od čega će nam se verovatno podići kosa na glavi“, slikovito kaže Vrzić.
© Flickr / Maryland National GuardAmerika kontroliše 335 bioloških laboratorija u 30 zemalja širom sveta
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Amerika kontroliše 335 bioloških laboratorija u 30 zemalja širom sveta
On napominje da je portal Politiko još 2017. godine konstatovao da je američki milijarder Bil Gejts postao najveći finansijer SZO, ocenivši da su prioriteti Gejtsa postali i prioriteti SZO. Reč je, dakle, o prodoru najkrupnijeg svetskog kapitala u organizaciju koja bi trebalo da služi čitavom čovečanstvu, umesto krupnom kapitalu i njegovim interesima.
O tome najbolje svedoče podaci da su vakcine protiv kovida napravile devet novih milijardera. „Fajzer“ je na vakcini u prošloj godini zaradio zapanjujućih 37 milijardi dolara, a „Moderna“ koja je dobila u svojim redovima četiri milijardera - 18 milijardi.

SZO i dalje treba prozivati

„Ne treba očekivati da će SZO provesti ovu vrstu istrage, ali to ne znači da ih zbog toga ne treba prozivati, što Rusi i rade. Ali to sada je samo uvod u ono što će uslediti i što ćemo tek otkriti jer vidimo da je sve povezano, i biološke laboratorije u Ukrajini. Sada znamo da postoje na osnovu priznanja američkih zvaničnika da je tu bilo i biološkog oružja i počinjemo da saznajemo i konkretne detalje pa i kada je reč o majmunskim boginjama. Još pre 20 i više godina su američki mediji pisali o tome da su majmunske boginje proučavane kao vid biološkog oružja upravo u laboratorijama u državama bivšeg Sovjetskog Saveza, a to su ove ukrajinske koje sada sarađuju sa Pentagonom", kaže Vrzić.
Zato ističe da nije slučajno što je Amerika jedina zamlja na svetu koja odbija da bude potpisnik međunarodne konvencije o zabrani biološkog i hemijskog oružja.
CC0 / Wikipedia/ https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/index.html / Širenje majmunskih boginja počelo je iz Nigerije gde funkcionišu najmanje četiri američke biolaboratorije
Bolesnik sa majmunskim boginjama - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Širenje majmunskih boginja počelo je iz Nigerije gde funkcionišu najmanje četiri američke biolaboratorije
Na pitanje da li to što je sada svetska javnost upoznata o postojanju 335 američkih bioloških laboratorija može da pomogne da one budu stavljene pod kontrolu zbog opasnosti da bi mogle da budu rasadnik biološkog oružja, naš sagovornik je sumnjičav.

Na čekanju sa novim svetskim poretkom

„Teško je očekivati da bi to moglo da bude stavljeno pod kontrolu. Ono što u ovom trenutku može da se očekuje je da sve to bude gurnuto pod tepih kada istraživanja budu okončana. Mislim da će se to rasplesti zajedno sa kompletnim svetskim poretkom koji se raspliće na različite načine. Mislim da će tek tada moći da bude izvršen dovoljno snažan međunarodni pritisak na Ameriku da ukine te svoje programe“, ocena je našeg sagovornika.
On kaže da je za njega zastrašujuće saznanje da evropski saveznici SAD uopšte ne insistiraju na razrešenju tog pitanja i ne pokazuju elementarni instinkt za samoodržanjem, jer bi u slučaju smrtonosne epidemije i sama Evropa bila ugrožena.
Koliko god da ne veruje da bilo šta po tom pitanju može da bude razrešeno, Vrzić, ipak, smatra značajnim to da se krenulo sa mrtve tačke.
„Kada pogledamo, do pre par meseci svaka priča o američkim biolaboratorijama je proglašavala za teoriju zavere. Sada znamo da je to činjenica jer se o tome svedočilo i pred američkim Senatom pod zakletvom. Veliki korak ka razotkrivanju toga što je rađeno je napravljen, ali se tek očekuju prava otkrića“, istakao je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala