Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Guskova: Sad svaki Rus zna ko su Srbi i da duguje Srbima

© AFP 2023Zastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
U Beogradu je u četvrtak predstavljena knjiga ruskog istoričara Jelene Guskove „Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/“, koja jezikom arhivskih činjenica baca svetlo na mračnu stranu ruske politike prema Srbima u tom periodu i negativnu ulogu tadašnjeg ministra spoljnih poslova Rusije Andreja Kozirjeva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na promociji u Ruskom domu Guskova je rekla da je Kozirjev bio čovek SAD i Evrope u Kremlju i da nije digao svoj glas prema sankcijama i politici koja je tada vođena prema Srbima.
Ona je naglasila da su Srbi devedesetih godina prošlog veka i kasnije doživeli najveće zlo koje je možda ikad i jedan evropski narod preživeo, a da nisu imali podršku Rusije, što je sramota.
"A to su Srbi, koji nijednom u istoriji nisu pucali u Rusiju. Nikad. Ni u jednom ratu. To je jedinstven slučaj. I Crnogorci, isto Srbi", navela je ona i dodala da Rusi Srbima duguju podršku.
Naglasila je da je jedino pozitivno što je proizašlo iz te krize da sad svaki Rus zna ko su Srbi, da zna da duguje Srbima i da Rusi obožavaju srpski narod.
"Kada pogledamo na celu vašu istoriju, kada pogledamo kako su vas tukli, kako su vas bili, kako su vas bombardovali, kakve sankcije su vam uvodili, a nisu dobili mržnju protiv Rusije. Nisu dobili. I čim Rusiji bude loše Srbi uzmu oružje. Tek kasnije će razmisliti ko je u pravu. To smo osetili sada. Zbog toga je zaključak – zajedno ćemo graditi novi svet, vi i mi", rekla je Guskova.
Ona je istakla da Zapad čini sve da Rusiju baci na kolena, a da je pre neki dan čitala pismo mladog ruskog oficira iz Ukrajine ocu u kojem mu je napisao „tata ne brini, sa nama su Srbi“.
"Srbi vole slobodu, nezavisnost, pravdu. Zato ćemo zajedno graditi novi svet i nove međunarodne odnose. Zbog toga treba da ostavimo budućim generacijama podatke šta se dešavalo ovde i šta smo preživjeli", rekla je Guskova.
Istoričar Miloš Ković ocenio je da je poseban značaj knjige čini to što je oslonjena na arhivu i memoarsku literaturu i što potvrđuje da su Srbi uvek bili na pravoj strani istorije.
"Ne samo da smo bili na pravoj strani istorije 1914. godine, 1941. godine, nego i 1991. godine", rekao je Ković.
Ković je ukazao da se sada u Ukrajini vidi da je sve što se dešavalo u Jugoslaviji krajem 20. veka bio samo početak „pohoda na Rusiju“.
"Ono što je počelo devedesetih i ono što se sada dešava, 2022. godine, početak je raspadanja onog međunarodnog poretka", naveo je Ković i dodao da nije lako i da je situacija kritična.
Predsednik Matice srpske Dragan Stanić iskazao je zadovoljstvo što je baš Matica izdavač knjige „Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/“, koja pruža uvid u to da je Rusija u vreme jugoslovenske krize imala ulogu šargarepe, a da je štap bio u rukama Zapada.
Publicista Đuro Bilbija rekao je da je knjiga Guskove sjajan dokument u kome se može naći niz zanimljivih činjenica o vodećim srpskim ličnostima tog doba.
"Zapisano je, između ostalog, kako je general Ratko Mladić 1995. godine nudio Rusiji, koja je ratovala sa Čečenima, da joj pošalje jedinicu najboljih srpskih sinova", naveo je Bilbija, preneo je portal "Iskra".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala