- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Razgovarali Putin i Nehamer: Kijev što pre da razminira luke kako bi brodovi mogli da plove

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i tom prilikom poručio da bi Kijev trebalo što pre da razminira luke kako bi omogućio slobodni prolaz brodova, saopštio je Kremlj.
Ruski predsednik je takođe rekao i da su apsolutno neosnovani svi pokušaji da se odgovornost za otežavanje isporuke poljoprivrednih proizvoda prebaci na Rusiju.
Pored toga, Putin je Nehameru skrenuo pažnju i na sabotažu pregovora Rusije i Ukrajine od strane Kijeva. Takođe je kazao i da Rusija radi na tome da se osigura bezbednost komercijalne plovidbe na Azovskom i Crnom moru.

„Razgovor je bio konstruktivan, a glavna tema bila je globalna prehrambena bezbednost. Putin izneo detaljna pojašnjenja svih tih problema koji su nastali, između ostalog, i zbog antiruskih sankcija SAD i EU“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Sa druge strane, Nehamer je nakon razgovora sa Putinom rekao medijima da je ruski predsednik kazao da je spreman da sa Ukrajinom aktivnije razgovara o razmeni zarobljenika.
Takođe je kazao i da mu je Putin preneo da je spreman da dozvoli izvoz morskim putem, kao i da će Rusija ostati dosledna svim ugovorima po pitanju isporuke gasa Austriji.
Govoreći o samom razgovoru Nehamer je ocenio da je on bio „veoma ozbiljan i intenzivan, baš kao i prethodni“.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
RUSIJA
Rusija: Sumnjamo da Kijev želi mirno rešenje; Moguć izvoz ukrajinskog žita, ne krademo ni od koga
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala