- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

London okuplja najtvrđe jezgro mrzitelja Rusa: Nova EU zadužena za posebne i - radikalne poteze

© AFP 2023 / OLI SCARFFZastava EU sa isečenom jednom zvezdicom ispred britanskog parlamenta
Zastava EU sa isečenom jednom zvezdicom ispred britanskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Formiranje nove unije unutar Evropske koja bi pod pokroviteljstvom Velike Britanije okupila zemlje koje slove za najtvrđe antitirusko jezgro ima sve uslove da uz malu pomoć Vašingtona postane globalni savez sa posebnom namenom. Da li izbor zemalja otkriva i suštinu britanske strategije?
Britanski mediji ocenjuju da bi najavljeni savez koje bi činile Britanija, Ukrajina, Litvanija, Letonija i Poljska imao ulogu protivteže EU, dok pojedini ruski mediji veruju da je reč o vojnom savezu.

Britanske ambicije u novim okolnostima

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže da pomenuti savez vezuje antirusko delovanje, nešto što je u osnovi britanske politike već jedan i po vek. Inicijativa se može, kaže, objasniti ambicijama Velike Britanije da sa pozicije globalne sile projektuje svoje interese što dobija na važnosti u novom kontekstu sukoba u Ukrajini gde članice EU ne dele jedinstven stav i akcije.
© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaVelikobritaniя vыšla iz ES
Velikobritaniя vыšla iz ES - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Velikobritaniя vыšla iz ES

„Britanija ne može da računa na neke zemlje koje imaju drugačiji stav prema Rusiji. Francuska ima drugačiji pristup i viziju budućnosti odnosa sa Rusijom bez obzira na ovaj rat. Takođe, sa mnogim stvarima se ni Italija ne slaže u nekoj meri. Konačno, ostaje otvoreno pitanje i pravoslavnih zemalja jer ne treba garantovati sa sigurnošću da će stav neke Grčke, Kipra ili Bugarske biti trajno takav kakav je sada“.

Direktnije, jasnije i radikalnije

U promociji svoje ideje Britanija će ići, kaže Milivojević, na one države koje su bliže njenoj strategiji, apsolutno antiruskoj bez ikakvih mogućnosti da se ona koriguje ili usmerava na drugi način. Takođe, napominje, Britaniju treba posmatrati kao produženu ruku američke strategije, usmerenu na globalno odvraćanje i sukobljavanje sa Kinom i Rusijom- samo ovaj put direktnije, radikalnije i jasnije.
© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Predsednik SAD Džozef Bajden
„Novi savez činile bi članice EU - Poljska, baltičke republike, a uz veliki pritisak Amerike, tu bi u određenoj meri mogla da se nađe i Rumunija čime bi se zatvorio prostor tri mora i ambicija da to bude granica prema Rusiji. Kako Velika Britanija radi u saglasnosti sa Vašingtonom treba smatrati da ova inicijativa uživa podršku Vašingtona koja ne mora da bude javna ali u nekom strateškom globalnom smislu sasvim sigurno da postoji određena koordinacija“.

Nezavisni od EU

O tome da li će Britanija u okviru ovog saveza delovati autonomno od EU te kako bi to moglo da se reflektuje na međusobne odnose članice evropskog saveza, Milivojević kaže da će delovati nezavisno i od EU i od njenih interesa.
CC0 / Pixabay/PeterBe / Pocepana zastava EU
Pocepana zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pocepana zastava EU
„Sasvim sigurno ne u korist EU ako hoće da EU deli, već na njenu štetu“.

U okvirima NATO

Na pitanje, da li bi ovaj savez svojim delovanjem mogao da se nađe van koncepcije odbrane NATO, naš sagovornik kaže da Britanija u ovom trenutku neće iskakati iz okvira NATO.
„Britanija je ovo o čemu sad priča već anticipirala kroz bilateralne sporazume sa baltičkim državama o vojnoj saradnji - pa je savez samo realizacija jednog koncepta koji već ima svoju podlogu. Ona je pokazala spremnost da brani te države ukoliko bi bile predmet agresije. Ipak, glavni okvir je NATO, a ovo je britanski aranžman koji deluje paralelno sa NATO čime Britanija stvara jezgro svoje sopstvene političke strategije za budućnost i delovanje koje bi koristilo sve one elemente koji nisu pokriveni zapadnom alijansom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala