- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider DNR: Svi šokantni zločini ekstremista biće kažnjeni; Denacifikacija će biti okončana zauvek

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPripadnici specijalnog odreda za brzo reagovanje čečenskih snaga "Ahmat" na krovu zgrade u Marijupolju u blizini metalurškog kombinata "Azovstalj".
Pripadnici specijalnog odreda za brzo reagovanje čečenskih snaga Ahmat na krovu zgrade u Marijupolju u blizini metalurškog kombinata Azovstalj. - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin istakao je da su zločini i ekstremista i pripadnika Oružanih snaga Ukrajine šokantni i da će biti odgovarajuće kažnjeni. On je naglasio značaj okončanja denacifikacije i ulogu Moskve u planiranoj obnovi uništenih preduzeća, aerodroma, luke u Marijupolju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

- Sigurno ste razgovarali sa ekstremistima koji su se skrivali u podrumima „Azovstalja“. Kakve ste priče čuli od njih ili od civila?
- Sve što se odnosi na ratne zločine, uključujući od strane ekstremista i bataljona Azov je šokantno. Sve se kosi sa zdravom logikom i svešću. Ne bih hteo ništa konkretno da izdvojim, mnogo je svedočanstava. Imamo dokaze da su, pored Azovaca i neki pripadnici Oružanih snaga Ukrajine učestvovali u ništa manje monstruoznim ubistvima, silovanjima, sadističkim ubistvima i sl. Možda još i užasnijim. Ali, o svemu tome će se odlučivati na sudu i smatram da će svaki zločin biti odgovarajuće kažnjen.
- Šta mislite, kako je moguće da se među ljudima koji su od jednog materijala napravljeni i na istoj zemlji živeli, odjednom, bukvalno u roku od deset godina, izrodilo takvo strašno čudovište na zemlji koja je preživela sve nacističke strahote i odjednom se tako užasavajuće izlilo?
- Radi se o nacističkoj ideologiji, dominaciji jedne nacije nad drugom. Našli su neke bolne tačke na koje bi se u početku oslonili, da bi se sve zatim finansiralo i podsticalo spolja. Oslonac su im bili potomci nacističkih saučesnika i zločinaca: potomci Bandere, Šuheviča i ostalih.. Atmosfera u Ukrajini nakon događaja na Majdanu, pogodovala je da se kod mladih, uz određeno finansiranje, izgradi model upravljanja kome smo svedoci. Sve to vuče korene još do nacističke Nemačke, tako da u principu, nema ničeg novog. Zato imamo odgovornost da jednom zauvek završimo sa denacifikacijom.
- Da li je u planu obnova aerodroma u Marijupolju i Donjecku? Hoće li luka u Marijupolju obnoviti svoj rad u potpunosti kako je to bilo i ranije?
- Obnova luke u Marijupolju je složen i zahtevan proces. S obzirom da nam je potrebna kako bismo preko nje dopremili velike količine građevinskog materijala, koji će biti neophodan imajući u vidu koliko je grad razrušen, planirano je da do kraja maja realizujemo već prvu isporuku proizvoda. Suštinski, luka će početi sa radom, ali će puno funkcionisanje biti moguće nešto kasnije, nakon završetka određenih remontnih radova.
Što se tiče aerodroma, oni su nam potrebni i to nam je takođe u planu, ali umnogome zavisi od potpunog prestanka borbenih dejstava. Za sada se ne može predvideti tačan datum.
- Kakva je sudbina marijupoljskih preduzeća, tamo ipak postoje velike fabrike kao „Azovmaš“ i Metalurški kombinatIljič“? Da li će i oni obnoviti svoj rad?
- Postoji potražnja za proizvodima ovih preduzeća kako u svetu, tako i u različitim oblastima Ruske Federacije. Zbog toga predstoji obnavljanje i ponovno pokretanje proizvodnje, a trenutno je u toku procena stanja i stručnjaci rade na programu pokretanja ovih preduzeća.
Što se tiče čeličane „Azovstalj“, lokalno stanovništvo je mišljenja da njena obnova nije potrebna, jer je, pre svega, veoma zagađivala životnu sredinu. Umesto toga, u planu je nekoliko varijanti: da se na njenom mestu izgradi ili tehnopark ili park ili neki stambeni kvart. Svakako, o tome će odlučivati stanovnici Marijupolja, jer je njihovo mišljenje izuzetno važno.
- Šta će biti sa preduzećima na oslobođenim teritorijama koja pripadaju ukrajinskim investitorima ili ukrajinskim akcionarima ili, pak inostranim akcionarima? Da li će biti nacionalizovani ili će akcionarima biti omogućeno da na neki način učestvuju u vlasništvu ili upravljanju akcijama?
- O svakom od tih preduzeća biće odlučivano posebno. S jedne strane, mogućnost učestvovanja akcionara u radu preduzeća zavisi i od sankcione politike, ali i od njihove želje da budu deo toga. Sa druge strane, ukoliko se utvrdi da su strani investitori ili investitori sa ukrajinske strane direktno finansirali nacističke bataljone, onda je to direktno učešće u genocidu nad našim građanima. Ona preduzeća za koja se utvrdi da su u tome učestvovala, preći će u državnu svojinu.
- Jedno pitanje na mirnu temu - temu sporta. Donjecki klub „Šahtjor“ je poznat još od sovjetskih vremena i jedan je od lidera šampionata, više puta je osvajao kup SSSR, dok je Kup UEFA već deo ukrajinske istorije. Hoće li se „Šahtjor“ vratiti u Donjeck?
- Taj „Šahtjor“ je sada „Šahtar“, promenio je naziv i više nema nikakve veze sa Donjeckom. Ali, iz poštovanja ljubavi stanovnika republike prema fudbalu, potrebno je vratiti „Šahtjor“ u nekoj novoj formi. Već postoje određene inicijative, kao i stadion, iako je pretrpeo oštećenja usled napada ukrajinskih oružanih formacija, ali se nadamo da će uz pomoć Moskve biti obnovljen. Smatram da će se inicijativa u najskorijoj budućnosti realizovati i da će se pojaviti tim sa kojim će želeti da igraju i ekipe iz drugih oblasti Rusije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.
Tenkovi Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) na liniji razgraničenja sa Ukrajinom - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
RUSIJA
Lider DNR: Neprijatelj je shvatio da će zadatak ruskog lidera biti ispunjen
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Izvršeno Putinovo naređenje – ni muva nije proletela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala