- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto neka deca svoje roditelje zovu po imenu

© Depositphotos.com / Monkey BusinessPorodica
Porodica - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Postoje roditelji kojima ne smeta da ih dete ne zove „mama“ ili „tata“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Jedan od zadataka svakog roditelja jeste da nauči svoje dete da pokaže poštovanje kada pozdravlja ili upoznaje ljude, koristeći „molim“ i „hvala“ kao formalne reči za obraćanje starijim osobama.
Ali da li se ovo tumači kao formalnost kad je u pitanju obraćanje članovima porodice? Neki roditelji više vole da ih deca zovu „mama“ i „tata“ a nekim ne smeta da ih zovu po imenu, sve dok poštovanje ukazuju kroz postupke.
Postoji više razloga zašto neka deca svoje roditelje zovu po imenu.

Današnja deca imaju drugačija uverenja

U poslednje vreme primećuje se jaz između generacija kada je u pitanju nepisano pravilo „Poštuj starije“.
Istina je da je poštovanje povezano sa vaspitanjem koje razvijaju roditelji, ali da su se stvari poprilično promenile zbog spoljnih faktora.
Još možemo videti poštovanje prema starijima, ali metode nisu iste. Deca sada prilaze starijim osobama i slobodno razgovaraju sa njima, dele svoja gledišta, vode razgovore i druže se na smislen način, dok to ranije nije bilo uobičajeno.
Takođe se smatra da se poštovanje može pokazati delima, a ne samo rečima.

Deca žele ležeran, prijateljski odnos s roditeljima

Neka deca su odlučila da svoje roditelje zovu po imenu jer žele manje formalnu vezu s njima.
Pošto svoje najbliže prijatelje, s kojima mogu da dele sve, mogu da zovu imenom, veruju da je prvi korak ka uspostavljanju „prijateljskog“ odnosa sa roditeljima pozivanje po imenu.

Šta deca čuju od drugih

Vaše dete vas možda zove imenom jer je to čulo od nekih drugih ukućana. Prema rečima stručnjaka, deca čuju odrasle kako se zovu po imenu i žele da ih oponašaju.
Time pokušavaju da daju do znanja da pamte šta se dešava u njihovoj blizini. Dakle, često pozivanje muža ili žene po imenu pred decom može i njih naterati da čine isto.
Na osnovu onoga što vide, deca pokušavaju da oponašaju odrasle, što im pomaže da izgledaju kao njihovi idoli, njihovi roditelji.

Nekim roditeljima se to sviđa

Neki roditelji nemaju problem s tim da ih njihovo dete zove po imenu. Možda je dete počelo da ih zove po imenu iz navedenih razloga, ali se oni nisu trudili to da isprave, preneo je DDL.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala