- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lokalne vlasti Zaporoške oblasti: Ukrajina je zauvek izgubila izlaz na Azovsko more

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaObala Azovskog mora
Obala Azovskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Ukrajina je zauvek izgubila izlaz na Azovsko more, pošto se Zaporoška i Hersonska oblast nikada neće vratiti pod kontrolu kijevskog režima, izjavio je član glavnog Saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ranije je stalni predstavnik Krima pri ruskom predsedniku, zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov izjavio da je nakon oslobođenja Marijupolja, Azovsko more postalo more koje zajedno koriste Rusija i Donjecka Narodna Republika.

„Ukrajina je zauvek izgubila Azovsko more. Luke u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti nikada više neće biti ukrajinske. Uveren sam da će, nakon ujedinjenja naših oblasti sa Rusijom, Azovsko more ponovo, kako je to bilo i ranije, postati isključivo unutrašnje more Ruske Federacije“, istakao je Rogov.

Rogov je prethodno izjavio da je povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine isključen, isto kao i pregovori sa kijevskim režimom, i da budućnost oblasti može biti samo u sastavu Rusije. On je dodao je da je u oslobođenom delu Zaporoške oblasti uvedena bivalutna zona, odnosno da može da se plaća i u grivnama, i u rubljama.
Ranije je poslanik Državne dume ispred Krimske oblasti Mihail Šeremjet izjavio da je Ukrajina usled specijalne operacije i oslobođenja od ukrajinskih nacionalista Hersonske i južnog dela Zaporoške oblasti, faktički izgubila izlaz na Azovsko more, čime su srušeni planovi NATO-a da se učvrsti u toj oblasti posredstvom formiranja vojnih baza.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.
Ruska zastava na palubi jedrenjaka Hersones na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Krim: Oslobođene teritorije juga Ukrajine postaće deo Rusije
Pogled na Jaltu, Krim - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Krim i Donbas povezani kopnenim koridorom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala