- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prirodom protiv kožnih oboljenja: Koje biljke pomažu i kako ih koristiti

CC0 / Pixabay / koža
koža - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Pratite nas
Fitoterapija može pomoći ljudima koji pate od ekcema i drugih kožnih oboljenja. Pored toga što se biljni pripravci mogu koristiti spolja, važno je piti i čajeve koji pomažu da se problem reši na prirodni način.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Čestoslavica, ili razgon, veoma je zanimljiva, ali ne mnogo poznata, što je šteta jer ima mnogo korisnih svojstava.
„Pored toga što je veoma korisna kod lečenja organa za mokrenje i varenje, jako je dobra i kod tretiranja kožnih oboljenja. Čaj od čestoslavice bi trebalo piti u dužem vremenskom periodu, oko mesec dana i to svakoga dana po dve šolje“, savetuje narodni travar Momčilo Antonijević.
Posebno se, kako kaže, preporučuje onima koji pate od roničnih ekcema. Ukoliko se pije čaj od veronike bilo bi dobro i kožu tretirati nevenovim uljem.
„Nevenovo ulje se pravi od sveže osušenih narandžastih cvetova. To treba preliti hladno ceđenim suncokretovim uljem i ostaviti na tamnom i hladnom mestu 40 dana. Ono može da se pije i maže. Jako je blagotvorno za želudac, a ako se koristi spolja, preporučuje se za ekceme, lišajeve i ljude koji imaju problem sa proširenim venama“, ističe za RTS Antonijević.
U ulje se može dodati i eterično ulje smilja, koje odlično deluje u kombinaciji sa nevenom.
Što se ekcema tiče, od njih posebno pate deca, a Antonijević preporučuje i ulje noćurka koji ima snažno protivupalno dejstvo, a njegovo delovanje neki porede sa kortiklosteroidima.
Narodni travar je takođe dao i savet za korišćenje još jedne biljke – divlji dan i noć koja može da pomogne kako protiv ekcema, tako i protiv plućnih bolesti poput bronhitisa.
Uprkos tome što na dodir žari i nije prijatna, kopriva takođe ima odlične efekte po kožu, ali indirektno.
„Zato što deluje na sisteme organa za varenje i mokrenje koji su ključni u čišćenju organizma od toksina. Ljudima koji imaju kožne probleme bih preporučio da piju hladno ceđeni sok od koprive, koja je jedna od najsnažnijih biljaka sa antialergijskim delovanjem“, objašnjava Antonijević.
Ovaj sok bi, upozorava, trebalo da izbegavaju ljudi sa visokim krvnim pritiskom ili oni koji su skloni hroničnim opstipacijama.
„Hladno celjenog soka od koprive treba biti jedan decilitar dnevno i on je fantastičan za sve koji pate od anemije, malokrvnosti i alergija“, navodi narodni travar.
Još jedna biljka koja ima sličan efekat na organe za varenje i mokrenje je maslačak, a posebno se preporučuje ljudima koji pate od psorijaze ili ekcema i to da se pije čaj od korena maslačka, a Antonijević je objasnio kako ga napraviti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala