Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nasilnički potez Alijanse: Ima li NATO imunitet i kad truje osiromašenim uranijumom

© AP Photo / DIMITRI MESSINISNATO agresija 1999. Beograd
NATO agresija 1999. Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Pratite nas
Imunitet na koji se NATO pozvao, odgovorivši time na tužbe obolelih od kancera izazvanog bombardovanjem Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine, potpuno je neosnovan, pogotovo što se na njega poziva retroaktivno, što je nemoguće. Reč je o nasilničkom izbegavanju odgovornosti, smatraju sagovornici Sputnjika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Posle godinu dana od podnošenja prve tužbe obolelog od kancera, čija je bolest posledica NATO bombardovanja osiromašenim uranijom u Srbiji, NATO je kao tužena strana na nju odgovorio. Alijansa se pozvala na imunitet, pa će suđenje konačno moći da bude zakazano, a advokat Srđan Aleksić čija je advokatska kancelarija u ime oštećenih podnela tužbe, nada se da bi prvo ročište moglo da bude održano u oktobru.

Retroaktivni imunitet - apsolutno neosnovan

Na pitanje, šta podrazumeva taj imunitet na koji se NATO poziva, on za Sputnjik kaže da je to apsolutno neosnovano i objašnjava zašto.
„U svojoj noti NATO i njegova vojna kancelarija za vezu u Beogradu navodi da uživa puni imunitet od jurisdikcije i izvršenja u Republici Srbiji pozivajući se na sporazum između Državne zajednice Srbije i Crne Gore i NATO o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama iz 2005. godine i na sporazum iz 2006. godine kojima osnovana vojna kancelarija za vezu u Beogradu. Međutim, nijedan od navedenih sporazuma ne daje imunitet NATO-u, niti je moguće korišćenje imuniteta retroaktivno“.
Aleksić, takođe, napominje da je NATO bombardovanjem ne samo prekršio svoj osnivački ugovor nego je na sebe preuzeo ulogu Saveta bezbednosti UN koji nije odobrio ratnu agresiju NATO-a koji je počinio zločin nad civilnim stanovništvom. I zato bi, kako kaže, imunitet u ovom slučaju bio nezakonit. Imunitet koji se daje službenicima NATO-a i vojnoj kancelariji za vezu u Beogradu ne bi nikako trebalo da se prelije na kršenja međunarodnog prava koje je NATO počinio 1999.
© Flickr / marijananaNATO se pozvao na imunitet i to retroaktivno za posledice zločina zbog korišćenja municije sa zabranjenim osiromašenim uranijumom
Osiromašeni uranijum  raketa - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
NATO se pozvao na imunitet i to retroaktivno za posledice zločina zbog korišćenja municije sa zabranjenim osiromašenim uranijumom

Pravo, a ne politika

Sagovornik Sputnjika ističe da to nije pitanje politike nego pitanje prava iz koga se izvodi ono najvažnije - pravo na život . Bombardovanjem suverene države NATO ne samo da nije zaštitio pravo na život stanovništva nego je prekršio međunarodno pravo na najgori način na šta ukazuju rezultati ratovanja. Zato, dodaje on, od suda tražimo priliku da ispravimo nepravdu koja je nanesena.
I advokat Goran Petronijević smatra da pravni tim NATO ne može da se poziva na imunitet kada su u pitanju posledice počinjenih ratnih zločina, u konkretnom slučaju od bombardovanja osiromašenim uranijumom.
„SAD su potpisale bilateralne sporazume sa velikim brojem zemalja prema kojima nijedan njihov vojnik ne može biti suđen ni pred jednim drugim sudom već pred vojnim sudom NATO-a ili sudom SAD. Što je najgore i mi smo to potpisali da se pred sudom ne može postupati, ali ja mislim da je taj imunitet na koji se oni pozivaju vezan samo za krivično-pravne stvari i ratne zločine ili druga krivična dela na teritoriji Srbije, ali ne i na građansko-pravnu odgovornost, u ovom slučaju na naknadu štete“, kaže on za Sputnjik.

Nasilničko ponašanje NATO

© AP Photo / Visar KryeziuTužbe protiv NATO-a potkrepljene su sa više od 180 presuda italijanskih sudova o naknadi štete NATO-a italijanskim vojnicima koji su od kancera oboleli boraveći na Kosovu i Metohiji
Portugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Tužbe protiv NATO-a potkrepljene su sa više od 180 presuda italijanskih sudova o naknadi štete NATO-a italijanskim vojnicima koji su od kancera oboleli boraveći na Kosovu i Metohiji
U slučaju podnetih tužbi, kako ističe, po sredi je upravo pitanje građansko-pravne odgovornosti. Znači materijalna odgovornost, naknada štete za te posledice, jasan je Petronijević.

„Mislim da je u svakom slučaju neosnovan prigovor NATO i da je to jedno klasično nasilničko izbegavanje svoje odgovornosti za ono što su uradili. Ali tome lagano prolazi vreme. Sama činjenica da je NATO odlučio da nekome odgovori, jer su oni do sada odgovarali samo raketama i bombama, govori o tome da oni polako shvataju da je njihovo vreme prošlo“, ocenio je naš sagovornik.

Advokat Aleksić je 20. maja prošle godine Višem sudu u Beogradu podneo prvu tužbu protiv NATO-a za naknadu štete oficiru Vojske Srbije koji se leči od kancera. Ta kao i ostale tužbe podnete u međuvremenu potkrepljene su sa više od 180 presuda italijanskih sudova o naknadi štete NATO-a italijanskim vojnicima koji su od kancera oboleli boraveći na Kosovu i Metohiji, pošto je dokazana veza između njihovog obolevanja sa boravkom na teritoriji koja je bila bombardovana municijom sa osiromašenim uranijumom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala