- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud EU vratio imunitet bivšem lideru Katalonije i njegovim saradnicima

© AP Photo / Olivier MatthysKarles Pudždemon
Karles Pudždemon - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Sud Evropske unije odlučio je danas da vrati poslanički imunitet trojici bivših visokih katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije strahujući od hapšenja zbog secesionističkog političkog angažovanja u Kataloniji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Odluka evropskog suda je poslednja epizoda u pravnoj sagi bivšeg predsednika španske regije Katalonije Karlesa Pudždemona i dvojice njegovih saradnika, bivšeg katalonskog ministra zdravstva Tonija Komina i bivše katalonske ministarke obrazovanja Klare Ponsati, prenosi AP.
Plašeći se hapšenja, Pudždemon i nekoliko njegovih saradnika pobegli su u Belgiju u oktobru 2017. godine nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije koji su španski sudovi i vlada proglasili nezakonitim.
Godine 2019. Pudždemon i njegova dva saradnika osvojili su mesta u Evropskom parlamentu i dobili su imunitet kao članovi skupštine EU, međutim Evropski parlament im je prošle godine ukinuo imunitet.
Pudždemon je kasnije uhapšen na Sardiniji, ali mu je dozvoljeno da bude na slobodi nakon što je sudija odložio odluku o zahtevu Španije za ekstradiciju.
Italijanski sud je prvo želeo da vidi kakvu će odluku doneti sud Evropske unije povodom Pudždemonove žalbe na ukidanje imuniteta kao poslaniku Evropskog parlamenta.
Sud EU u Luksemburgu u julu je potvrdio presudu o ukidanju imuniteta, ali Pudždemon (59) je uspešno izbegao ekstradiciju jer je boravio u Belgiji.
U svojoj odluci sud EU je naveo da „činjenica da belgijske vlasti nisu predale tražena lica španskim vlastima ne isključuje veliku verovatnoću da će oni biti uhapšeni“.
Očekuje se da će se sudska bitka nastaviti i u narednim mesecima, ako ne i godinama, pošto su mogućnosti za žalbe i dalje otvorene, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala