- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova najjača snaga u Italiji spremna da okrene državu udesno – „Braća“ poput Marin Le Pen

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaZastave Italije na Trgu Venecija u Rimu
Zastave Italije na Trgu Venecija u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Od 2018, kada su osvojili 4,3 odsto glasova, desničarska stranka Italijanska braća popela se prema poslednjim anketama do 22,2 odsto popularnosti među građanima Italije. Sada su popularniji i od Demokratske stranke, koja čini okosnicu sadašnje vlade. To govori da bi Italijanska braća mogli da postanu stožer nove vlade nakon izbora 2023.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tako je nova politička snaga – Italijanska braća postala najpopularnija partija, ispred Demokratske stranke, partije levog centra, koja ima oko 20 odsto podrške, ali i ispred pokreta „Pet zvezda“ (12,7 odsto), Lige (15,9 odsto) i Forca Italija (8,4 odsto).

Uspon Italijanske braće – tiha voda breg roni

Za razliku od, na primer, pokreta „Pet zvezda“, čiji je osnivač Bepe Grilo bio medijska zvezda, Italijanska braća nastala je od ljudi koji su ranije bili okupljeni u Forca Italija i Ligi za sever, radili su ispotiha, kaže Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije.
„Tako da su se oni dosta mudro partijski vladali, nisu se previše zaletali, nisu gubili članstvo, nisu se potrošili u ideološki nejasnim koalicijama. U tom smislu, nisu ni bili poželjan partner Demokratskoj partiji ili pokretu „Pet zvezda“, tako se sada nalaze u dosta dobroj poziciji da, s jedne strane, konsekventnom ideološkom politikom, a s druge strane smislenom partijskom politikom, kapitalizuju tuđe greške. I da, eventualno, u narednoj vladi budu stožer šire desne koalicije, što bi njima puno značilo jer to od njih ne bi tražilo posebne ideološke zaokrete, a to njihovo članstvo ceni“, objašnjava on.
Italijanska braća oko sebe okupljaju desničare, tradicionaliste i ljude naklonjene katoličkoj crkvi, kojima su prioritet unutrašnje socijalne teme. Spoljna politika, pa čak i ekonomija nisu bili u njihovom fokusu. Međutim, zbog ekonomske krize kojom su zahvaćene EU i Italija, vremenom su u svoju politiku uspeli da inkorporiraju i ekonomske teme, dodaje Igrutinović.
Viktor Orban u Varšavi. - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Orban otvorio Pandorinu kutiju – novi savezi na vidiku u Evropskom parlamentu
I samo ime stranke, uzeto od početnih reči italijanske himne sugeriše da se oni fundamentalno zalažu za tradiciju, ukorenjenost u italijansko društvo, kao i na sumnju prema nadnacionalnim strukturama kao što je EU.

Narasli na krizi, zalažu se za reformu EU

Ipak, Italijanska braća nisu partija koja zagovara napuštanje EU. Njihovi stavovi su, kako Igrutinović ističe, meki i bliski su Marin Lepen.
„Poenta je da je njihov rast uzrokovan delom i zato što nisu ponudili novu radikalnu viziju, nego su dali jednu kritiku funkcionisanja EU. Oni se zalažu za subsidijarnost, odnosno da se nadležnosti drže što bliže ljudima, u lokalnim zajednicama, nacionalnim državama, pa tek onda nadnacionalnim institucijama zato što u tome vide odgovor na tekuće krize. A narasli su i na fonu krize zdravstva, tekuće ekonomske krize, a sada i na temi rata u Ukrajini, sankcija i energetskih problema koje to sobom donosi“, kaže Igrutinović.
Zahtev za više nadležnosti nacionalnih država i lokalnih zajednica nisu nelegitimni – kao mogući tretiraju se i u „pet scenarija o reformi EU“, dokumentu Evropske komisije od pre pet godina, a sa istim stavovima učestvovali su u pre neku nedelju okončanoj debati o budućnosti EU.

„To je bio deo njihovog uspeha i privlačnosti. Naravno, kada neko uspe da kapitalizuje svoje predizborne ankete, pitanje je kakvu će politiku voditi, ali oni su se dosta mudro i promućurno postavili u vreme kada ni pokret „Pet zvezda“, a ni Liga nisu uspeli da ostvare zavidne političke i ekonomske rezultate“, smatra Igrutinović.

Pozitivne brojke navele su lidera stranke, članicu italijanskog Senata, gornjeg doma parlamenta, da izjavi kako se stranka sprema za naredne izbore sa izgledima da uđe u vladu.

Desničarska vlada je sasvim moguća

Prema Igrutinovićevim rečima, izgledi Italijanske braće da participira u budućoj vladi su veliki, a redovni izbori se očekuju na proleće iduće godine. Međutim, pitanje je kako će proći ostale desničarske partije – hoće li rezultati izbora omogućiti formiranje desničarske koalicije. Sada, italijanska vlada sastavljena je od šarolikog spektra ideološki raznorodnih stranaka i u njoj svaka stranka ima svoj ministarski zabran.
„U ovom trenutku, matematički bi takva vlada bila sasvim moguća. Ona nije izgledna jer nikome u vlasti nije u interesu da ide na prevremene izbore, što je formalni uslov da se trenutno visok politički kapital Italijanske braće pretoči u izborni uspeh i eventualno učešće u vlasti“, navodi Igrutinović.
Ako bi se rezultati poslednje ankete ponovili pred izbore, redovne ili vanredne, desna koaliciona vlada bila bi izvesna, zaključuje on.
Rakela Musolini (druga s leva) sa svojim partijskim drugovima - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
SVET
Musolini je na vlast došao državnim udarom, njegova unuka dobija demokratske izbore
Anketa koju je radila agencija „Jurop elekts“ samo je doprinela dinamizmu italijanske političke scene koja važi za najdinamičniju u Evropi. Retko koja vlada je posle II svetskog rata uspela da izgura ceo mandat, takav trend se nastavio i nakon što se sredinom devedesetih raspao tradicionalni italijanski politički sistem. Dinamizmu je doprinela pojava novih pokreta, kao što je pokret „Pet zvezda“ ili transformacija Lige za sever u svenacionalnu političku stranku danas poznatu kao Liga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala