- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koju kafu treba da izbegavaju žene, a koju muškarci?

Pratite nas
Studija sprovedena u Norveškoj sugeriše da hemijska jedinjenja iz zrna kafe mogu dosta da se izmene tokom pripreme i da direktno utiču na srčana oboljenja u zavisnosti toga kog smo pola.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tim istraživača sa Arktičkog Univerziteta u Norveškoj tvrdi da bi muškarci trebalo da izbegavaju espreso, dok bi žene trebale da se suzdrže od većih količina filter kafe. Takođe, utvrđena je direktna veza između kafe i nivoa holesterola u krvi u zavisnosti na koji način se priprema ovaj napitak.
Nauka još malo zna o uticajima ispijanja espresa, gde mala količina ključale vode prolazi pod pritiskom kroz fino mlevena zrna kafe. Međutim, ono što je potvrđeno prilikom ove studije sugeriše da njegov uticaj u velikoj meri zavisi od pola osobe koja ga ispija.
Kako autorka studije profesorka Maja Lisa Lohen tvrdi, kafa sadrži na hiljade različitih fitohemikalija. Ali u zavisnosti od načina na koji se kafa prži, priprema i servira, zavisi šta ćemo i u kojoj količini na kraju uneti u svoje telo.

Nekoliko metoda pravljenja kafe direktno utiče na visok holesterol

Analizom ankete sprovedene nad više od 21.000 stanovnika Tromsoa, tim je došao do zanimljivih zaključaka. Učesnici su odgovarali ovom prilikom na pitanja vezana za količinu ispijene kafe u toku dana kao i vrstu koju najviše preferiraju.
Drugi deo istraživanja je podrazumevao uzimanje uzoraka krvi, koji je direktno davao odgovore na veze između zdravlja, pola i načina pripreme kafe.
CC0 / Pixabay / Nauka još malo zna o uticajima ispijanja kafe
Zaposleni naročito reaguju zbog poskupljenja kafe - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Nauka još malo zna o uticajima ispijanja kafe
Ovom prilikom su uzeli u obzir i već poznata zdravstvena stanja ispitanika. Kad su sve sabrali i oduzeli, zaključili su da žene u proseku piju četiri šoljice kafe, dok muškarci piju pet.
Ovaj podatak im je pomogao da zaključe kako ispijanje tri do pet šoljica espresa „značajno“ povećava nivo holesterola kod muškaraca. Sa druge strane, konzumacija francuske kafe je dovela do povećanja holesterola bez obzira na pol. Najveći uticaj na povećanje masti u krvi kod žena imala je filter kafa.
Zanimljivo je da je instant kafa, dovodila do povećanja holesterola i kod jednih i kod drugih ali ne istom brzinom.

Da li količina kafe koju ispijamo utiče na zdravlje?

Istraživači napominju da Norvežani svoje kafe ispijaju iz većih šoljica u odnosu na Italijane, stoga je moguće da i količina može biti direktan faktor koji može da izazove niz zdravstvenih problema.
Kafa je najčešće konzumirani stimulans. Zbog toga naučnici dodaju da je vrlo verovatno da zbog velike konzumacije čak i mali efekti na kraju mogu dovesti do značajnih zdravstvenih posledica.
Nalazi su objavljeni u časopisu „Open Hart“, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala