Jedna greška prilikom konzumacije trešanja može biti veoma opasna
Pratite nas
Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, pojedinci ne bacaju koštice, već ih gutaju. Koliko to može da bude opasno objašnjava gastroenterološkinja dr Vladislava Bulat.
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).
Od lekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cele – sa sve košticama. To nije nimalo naivno.
"Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem", kaže dr Bulat.
Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.
"Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih".
Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.
Ona napominje da zato bilo koje koštice jednostavno treba izbegavati, prenosi "Alo". Osim toga, kaže i da posebno treba biti obazriv sa aronijom.