- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dodon osumnjičen za veleizdaju: Određen mu je pritvor od 72 sata

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaLider socijalista Igor Dodon
Lider socijalista Igor Dodon - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon osumnjičen je za pasivnu korupciju, nezakonito bogaćenje i veleizdaju, saopštilo je Generalno tužilaštvo Moldavije. Izvršen je pretres kuće bivšeg lidera, a njemu je određen pritvor u trajanju od 72 sata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pretresi su izvršeni u okviru slučaja koji je pokrenut na osnovu legitimne sumnje da je izvršeno krivično delo prema članu 324 (pasivna korupcija), članu 181, stavu dva (finansiranje političke stranke od strane kriminalne organizacije), članu 337 (veleizdaja) i članu 330, stavu dva (nezakonito bogaćenje) Krivičnog zakona Moldavije“, izjavila je portparolka Tužilaštva Marijana Kerpek.

Prema njenim rečima, Tužilaštvo za borbu protiv korupcije Moldavije i zaposleni u službi za informisanje i bezbednost vrše pretres u kući bivšeg predsednika zemlje koji je osumnjičen da je verovatno uzeo mito od biznismena Vladimira Plahotnjuka.
„Zaposleni u Tužilaštvu za borbu protiv korupcije i Službi za informisanje i bezbednost Moldavije vrše pretrese u kući Igora Dodona. Detalje ćemo saopštiti naknadno“, rekla je Kerpekova.
Bivši poslanik Jurij Renite objavio je 2020. godine video-snimak na kojem se tadašnji predsednik Dodon sastaje sa liderom Demokratske stranke Vladimirom Plahotnjukom i njegovim zamenikom Sergejem Jaralovim. Na snimku Dodon je primio paket od Plahotnjuka, u kojem se, prema rečima poslanika, nalazila velika količina novca. Sastanak je održan u junu 2019. godine, a nekoliko dana kasnije Plahotnjuk je napustio zemlju.
Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je u junu 2020. odbilo da pokrene krivični postupak protiv Dodona, jer nije otkrilo znakove krivičnog dela. Tu odluku je podržao sud u Kišinjevu, ali je 17. maja Apelacioni sud poništio odluku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala