- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa

© Foto : Ustupljeno SputnjikuNajava za koncert Ramba Amadeusa ispred Muzeja Jugoslavije.
Najava za koncert Ramba Amadeusa ispred Muzeja Jugoslavije. - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Muzej Jugoslavije obeležiće Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa, 25. maja na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti projekat „Leto u muzeju“, najavili su organizatori.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa.
Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.
Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gde to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije.
Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. Njegove pesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog sveta lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine.
Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u „Gordijev čvor“. Izmislio je termin „turbo folk“.
Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu.
Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću.
Možda se baš zbog te majstorske „zaboravnosti“ njegovi koncerti dugo pamte, prenosi Tanjug.
Rambo Amadeus - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
DRUŠTVO
Rambo Amadeus za Sputnjik: Svi postajemo taoci nepismenih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala