- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora se okrenula Hrvatskoj i dobila snažan odgovor od „stare dobre prijateljice“

CC0 / Pixabay / Grad Zagreb
Grad Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Uslovi koje je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) postavila Crnoj Gori za profesora Savu Markovića nijesu iznenađenje, a on vjeruje da će to biti uslovi hrvatske države da bi Crna Gora ušla u Evropsku uniju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Marković smatra, međutim, da je država Crna Gora ovako nešto i prizivala, i dozvala.
“Teško da mi možemo imati veće prijatelje nego u svom narodu, ali mi smo okrenuli leđa Srbiji, okrenuli se prema Hrvatskoj, a oni kao ozbiljna država znaju šta rade i ispostavljaju nam sada zahtjeve”, kaže Marković za Sputnjik.

Zahtevi Hrvatske Crnoj Gori

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument pod nazivom "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju" u kojem se predlaže da Hrvatska traži ratnu odštetu od Crne Gore, da Bokeljska mornarica bude zajedničko dobro, a ostrvo Mamula da više ne bude u Crnoj Gori.
“Samo neuke i zlonamjerne mogao je iznenaditi ovaj dokument HAZU. Takvi se uslovi postavljaju državi koja nema vlastiti spoljnu politiku, već slijedi vanjsku politiku velikih sila, a pri tome se ne vodi računa o minimumu nacionalnog dostojanstva. Ne kažem da u ovim uslovima možemo prkositi velikim silama, ali u okviru velikih geostrateških podjela mogli bi barem da sačuvamo nacionalno dostojanstvo. Mi ga nažalost nijesmo sačuvali i nema nikakvog izgleda da ga sačuva ni aktuelna vlada, nije to uradila ni prošla, ni sve vlade poslednjih 30 godina”, kaže Marković.

Stav Akademije je i stav hrvatske države

Što se tiče uslova koje je HAZU ispostavila Crnoj Gori, kao “naša stara, dobra prijateljica”, Marković kaže da bi bio manji problem da je to stav samo njihove Akademije.
“Bojim se da je to stav njihove države, a ako želite u EU treba da za vas glasaju sve njene članice. Jedna može staviti veto na vaše članstvo i od toga nema ništa. Dakle, da bismo postali članovi EU treba da Hrvatskoj damo Mamulu, da platimo ratnu odšetetu, da se izvinimo i da, između ostaloga, vodimo računa kako radi TE Pljevlja, jer ne daj bože, da dunu neki nepredvidljivi vjetorovi i zagade njihovo primorje, a oni su poznata turistička destinacija u Evropi i svijetu”, kaže Marković.
On ironično ističe da država Crna Gora u ponečemu treba i da se ugleda na Hrvatsku.

“Ako bismo u čemu mogli da se ugledamo na Hrvatsku, treba da se ugledamo na njihovu spoljnu politiku. U dva svjetska rata Hrvatska je bila na strani gubitnika, ali je ulaskom u Kraljevinu Srba, Hravata i Slovenaca uspjela da izbjegne da plati ratnu odštetu, kasnije i za vrijeme socijalizma nijesu platiti grijehe iz Drugog svjetskog rata. Ko nije neučio lekcije iz istorije, a one se stalno ponavljaju, plaća račune, a mi smo izgleda narod ponavljača”, konstatuje Marković.

Hrvatska, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
REGION
Poruka Crnoj Gori iz Hrvatske: Pre ulaska u EU platite štetu, vratite blago i zatražite oproštaj
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala