- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Veliki jubilej čuvenog mjuzikla: „Jadnici“ po stoti put u Madlenianumu /video, foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio MadlenianumMjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma
Mjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Jedan od najboljih mjuzikla na srpskoj pozorišnoj sceni, „Jadnici“ Viktora Igoa, biće izveden 100. put na Velikoj sceni Madlenianuma 23. juna. Stoto izvođenje biće i premijerno sa duplom podelom uloga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Kada smo davne 2007. postavljali mjuzikl „Jadnici“, prvi mjuzikl na sceni Madlenianuma, nismo ni slutili da će doživeti ovakvu dugovečnost, niti da ćemo doći do 100-tog izvođenja“, saopšteno je iz Madlenianuma.
Mjuzikl u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, koji su do sada videle generacije, premijerno je prikazan 18. oktobra 2007. godine, sa Zafirom Hadžimanovim u ulozi Žan Valžana.
© Foto : Sputnjiku ustupio MadlenianumMjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma
Mjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Mjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma
„Na zahtev publike i kulturne javnosti ova kultna predstava, koja je postala zaštitni znak Madlenianuma, obnovlja se 2014. godine sa istim autorskim timom, ali sa velikim promenama u podeli uloga. U ulozi Žana Valžana se pojavljuje Nebojša Dugalić, a sa druge strane, neki od glumaca su zamenili uloge, poput Dejana Lutkića koji se sad pojavljuje kao inspektor Žaver i Srđana Timarova koji je u obnovljenoj predstavi Tenardije, pored njih tu su i vrhunski glumci: Ivan Bosiljčić, Katarina Gojković, Nataša Marković, i pevači Branislava Podrumac, Ljubomir Popović, Zoran Leković. Ansamblu „Jadnika“ su se tokom godina pridružili i: Slaven Došlo kao Marijus, Mina Gligorić kao Kozeta, ali i Fantina i Eponina, Nevena Đoković kao Kozeta, a od ovog meseca imaćemo prilike da gledamo Branislavu Podrumac kao Fantinu...Niko nije ostao ravnodušan na naše male glumce-soliste: Gavroša, malu Kozetu i Eponinu. Kako su naša deca rasla tako su se i smenjivala deca u ovim ulogama“, navode iz Madlenianuma.
„Jadnici“ po romanu Viktora Igoa su popularni ne samo kod nas, već i u svetu, to je najdugovečniji mjuzikl koji je do sada zabeležio 40.000 izvođenja, a videlo ga je više od 50 miliona gledalaca.
© Foto : Sputnjiku ustupio MadlenianumMjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma
Mjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Mjuzikl „Jadnici“ na sceni Madlenianuma
„Prvi put je izveden 1985. godine u Barbikan centru u Londonu, a 1987. godine na Brodveju i postao je hit koji ne silazi sa muzičkih scena sveta. Ovaj mjuzikl osvojio je preko 50 najvažnijih nagrada, među kojima je i Gremi za album pesama sa brodvejskog izvođenja (trostruki platinasti disk). Kruna uspeha ovog mjuzikla predstavlja nagrada Toni 1987. Mjuzikl je preveden na 21 jezik, na sceni Madlenianuma prvi se put predstavio publici u Srbiji i Beogradu. Doživeo je preko 60 filmskih ekranizacija, poslednju 2012“, navode iz Madlenianuma i dodaju da povodom 100. izvođenja organizuju predavanje na temu „Proces stvaranja mjuzikla“ uz učešće reditelja, dirigenta i izvođača, u sredu 22. juna na „Bel etažu“.
Pre 100. izvođenja 23. juna, mjuzikl „Jadnici“ biće prikazan na sceni Madlenianuma i 28. maja.
Mjuzikl je nastao po jednom od najvećih romana francuske i svetske književnosti, „Jadnicima“ Viktora Igoa, koji prati živote nekoliko likova u dvadesetogodišnjem periodu ranog 19. veka, koji uključuje burnu napoleonsku eru i još neizvesnije dekade nakon nje. Središnji lik, neka vrsta ogledala epohe, je Žan Valžan, robijaš koji doživljava iskupljenje prolazeći kroz buran društveno-istorijski period. Igo ne samo da oslikava vreme u kom glavni junak, ali i galerija sporednih junaka, žive u mračnom, teškom i okrutnom okruženju Pariza kao najvećeg evropskog grada 19. veka, već i prirodu dobra i zla, ljubavi, politike, religije, etike i morala, ali i istorijskog trenutka koja se prelamaju u čoveku, ali i u ljudskim odnosima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala