- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srbi nisu gosti, oni su prijatelji: Izložba „Srpstvo zrači plemenitošću“ u Borodinu /video, foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaIzložba „Srpstvo zrači plemenitošću“ u Borodinu
Izložba „Srpstvo zrači plemenitošću“ u Borodinu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Izložba „Srpstvo zrači plemenitošću“ održana je u Borodinu u imperatorskom dvorcu, u čast velikih srpskih generala koji su se pre 210 godina borili na Borodinskom polju na strani Rusa protiv Napoleonove vojske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Borodinska bitka, poznatija kao Bitka za Moskvu vođena je 1812.godine na Borodinskom polju,124 kilometara zapadno od Moskve između ruske vojske pod komandom generala Mihaila Kutuzova i francuske vojske koju je predvodio imperator Napoleon Bonaparta. Bitka je trajala petnaest sati, a obe strane su pretrpele ogromne gubitke. Ubijeno je, ranjeno i nestalo oko 50.000 ljudi.
U ruskoj vojsci je bilo više od 530 generala, među kojima i 10 generala srpskog porekla od kojih su se šestorica borili na Borodinskom polju. Od svih najpoznatiji je Mihajlo Miloradovič koji u bici nije zadobio nijednu ozbiljnu ranu. Među poznatim srpskim generalima su i Đorđe Emanuel, Jovan Šević, Nikola Vujić, Ilija Duka, Nikola Depreradović, Petar Iveljić i drugi. Svi oni su bili na čelu lake ili teške konjice.

Srbi su u Borodino uvek dobrodošli

Posle intoniranja srpske i ruske himne, izložbu „Srpstvo zrači plemenitošću“ otvorio je direktor Državnog muzeja-rezervata „Borodinsko polje“ Igor Kornjejev, napomenuvši da je ovo mesto istinski važno za srpski i ruski narod. „Srbi na Borodinskom polju nisu gosti. Goste pozivamo da dođu kod nas, a prijatelji - Srbi, oni su uvek dobrodošli“, objašnjava Kornjejev.
Ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić zahvalio se organizatorima i direktoru muzeja na doprinosu i pažnji koju posvećuju u očuvanju sećanja na velike srpske generale koji predstavljaju jaku vezu između dva bratska naroda. “Postojanje Muzeja- rezervata „Borodinsko polje“ je od velikog značaja za vaspitanje buduće generacije, kao i za dalje jačanje srpsko-ruskih veza i prijateljskih odnosa. Ponosni smo što su naši generali stekli slavu i zauzeli mesto u svetskoj istoriji ”, istakao je Babić.

Polaganje cveća i poseta „Borodinskom muzeju“

Srpska delegacija položila je nakon toga cveće na spomenik Aleksandra Drugog koji je dao doprinos borbi balkanskih naroda za oslobođenje od osmanskog jarma 1870.godine a vojni orkestar izveo je „Marš „General Miloradovič“ kompozitora Valerija Halilova.
Posetioci izložbe su između ostalog mogli da vide maketu koju je svojeručno napravio Aleksandar Nikolajevič - budući imperator Aleksandar Drugi, kao i portrete srpskih generala.
Počasni gosti su takođe obišli Borodinski muzej i izložbu „Budi slavno večno, Borodino“ koja je otvorena 2012.godine, čiji su prvi posetioci bili predsednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Na izložbi su predstavljene kolekcije uniformi, naoružanja i opreme ruske i francuske vojske tokom Otadžbinskog rata 1812. godine, kao i portreti Kutuzova i Napoleona.
Srpska delegacija je takođe imala priliku da vidi Borodinsko polje, kao i spomenik drugoj diviziji generala Ilije Duke.

Značaj istorijskog sećanja

Srpski ambasador Momčilo Babić upisao se u knjizi utisaka muzeja, podsetivši na neustrašivu borbu ruskog naroda i ukazavši na značaj istorijskog sećanja. „Poštovani prijatelji, braćo i sestre. Došao sam ovde na čas istorije i biću čitavog života ponosan što sam danas ovde. Pre 210 godina ovim poljem je tekla ljudska krv u ogromnim količinama. Ruski narod nosi na plećima veliku istoriju i uvek se neustrašivo i nepokolebljivo borio za otadžbinu. Moj srpski narod je takođe tokom istorije prolio mnogo krvi. Samo tokom Prvog svetskog rata smo izgubili trećinu stanovništva“, napisao je ambasador.
Babić je takođe istakao da se danas kao Srbin ponosi što od svih evropskih zemalja samo iz Srbije lete avioni za Rusiju, a da se kao Evropljanin stidi što je tako.
Prema rečima zamenika direktora Državnog muzeja-rezervata „Borodinsko polje“ Larise Berozove, delić ove bogate izložbe biće predstavljen srpskoj publici u septembru u Ruskom domu u Beogradu. Nakon toga, planira se održavanje izložbe i po drugim gradovima u Srbiji u kojima žive potomci srpskih generala.
Direktor muzeja Igor Kornjejev je istakao da muzej kroz neko vreme planira da pokloni Srbiji deo izložbe posvećenoj srpskim generalima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala