- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prirodna rampa za komarce: Biljke koje pomažu u borbi protiv dosadnih insekata

CC0 / Pixabay / Komarac
Komarac - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Kada kreme, sprejevi ili električni uređaji sa tabletama, ne pomažu u borbi protiv komaraca, vreme je da se okrenete prirodnim rešenjima.
U neposrednoj blizini terase ili u balkonskim žardinjerama posadite biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv ovih, ali i drugih insekata.
Matičnjak je prava legenda među biljkama koje “teraju” muve. Eterično ulje koje sadrži širi osvežavajući miris, a odlično se pokazalo i u borbi protiv neprijatnih letećih stvorenja.
Osim toga, matičnjak može da vam pomogne i kad već osetite svrab od uboda komarca ili vam se na koži pojave otok i crvenilo. Uberite svež listić i prstima na bolno mesto iscedite sok, pa ostavite da se osuši.
Svrab će nestati za nekoliko sekundi!
Lavanda ne samo da balkonu i terasi daje mediteranski šarm već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca. Zato ovu biljku sa sitnim ljubičastim cvetovima morate imati u svom okruženju, prenosi portal Objektiv.
Eterično ulje lavande jedino je ulje koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku. Intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima.
Tamjanika takođe može biti dobar izbor u borbi protiv insekata. Pogotovo ako volite egzotične biljke i ljubitelj ste modernih visećih korpi.
Njena eterična ulja pobrinuće se da vas insekti zaobiđu u širokom krugu.
Ruzmarin svojim mirisom takođe može da bude odlična rampa za komarce, a miris je naročito delotvoran dok polako sagoreva. Ovaj trik koristite ako pripremate roštilj.
Na žar bacite nekoliko grančica svežeg ruzmarina i komarci vam neće dosađivati dok večerate.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala