Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi udar Hrvatske na Srbiju, hitan odgovor SANU

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Kamioni na hrvatskoj granici
Kamioni na hrvatskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozvala je na uslovljavanje ulaska Srbije u EU, nazivajući pitanja Jasenovca i kanonizacije Alojzija Stepinca „velikosrpskom propagandom“ i navodeći niz drugih neverovatnih uslova intoniranih mržnjom. Na ovakav potez HAZU hitno je reagovala i Srpska akademija nauka i umetnosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Uprkos iskustvu, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zatečeni su primitivnim tonom mržnje u objavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) „Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju“. Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama „logora smrti”, nećemo ulaziti u obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz „jasenovački mit”. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle“, navodi se u saopštenju SANU.
HAZU je, između ostalog, tražila da Hrvatska uslovi ulazak Srbije u EU, između ostalog i sledećim tačkama:
„Prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande (pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema bl. Alojziju Stepincu i dr.)“.
„Potreba definiranja položaja Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj: pravoslavne su crkve državne crkve, pa položaj Srpske pravoslavne crkve ne može biti jednak u Srbiji i Hrvatskoj, u kojoj ta crkva treba imati punu slobodu u javnom vjerskom djelovanju brinući se za vjerski život manjine, ali recipročno na razini koliko je to omogućeno hrvatskoj manjini na području Srbije. U Hrvatskoj se mora izbjegavati djelovanje Srpske pravoslavne crkve koje se može okarakterizirati političkim djelovanjem“.
„Inzistirati na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugoga svjetskog rata (vratiti arhiv Nezavisne Države Hrvatske, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o hrvatskom proljeću itd.) i sve što je relevantno za povijest Hrvata na hrvatskom etničkom prostoru i šire“.
„Odricanje od svojatanja i prisvajanja povijesnih dosega kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti (osobito dubrovačke), od strane kulturnih i drugih institucija Republike Srbije“.
„Priznati agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na Hrvatsku, osobito na kulturnoj baštini, uz vraćanje odnesenog kulturnog blaga, sve u smislu moralne i ekonomske isprike Hrvatima za počinjena zla“.
Hrvatska akademija ima zahteve za Srbe i kada je uslovljavanje ulaska BiH u EU u pitanju. Tako hrvatski akademici traže da uslov budu sledeće tačke:
„Razriješiti najveći izazov u BiH s kojim su Hrvati trenutno suočeni kroz dvije nepomirljive politike, srpsku secesionističku i bošnjačku unitarističku. Iako su Hrvati malobrojniji u višenacionalnoj zajednici, ne znači da imaju i manje prava. Referendumom iz 1992. opredijelili su se za BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava. Treba im osigurati suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH. Bez toga, kao podanike ih se prisiljava da napuštaju vjekovna obitavališta na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru“.
„Priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze; odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija“.
Hrvatska zastava u Dubrovniku - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
REGION
Bizarne optužbe iz Matice hrvatske: Dok smo imali kulturu, Srbi su imali gusle, rakiju i prasetinu
Zastave Srbije i Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
SRBIJA
„Srbija će snositi posledice“: Pretnja iz Hrvatske, ambasador preneo protest Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala