- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Mašina za snove“: Kako funkcioniše magnetna rezonanca za čitanje snova

CC0 / Pixabay / Magnetna rezonanca
Magnetna rezonanca - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Japanci ne prestaju da fasciniraju svet svojim tehnološkim izumima, a jedan od zapanjujućih primera tehnologije ikada stvorene u ovoj zemlji jeste korišćenje skenera mozga - modifikovane magnetne rezonance za snimanje snova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zamislite sada: sanjate i kada se probudite sećate se sna kroz maglu ili ga ne pamtite uopšte. Taj san moguće je pročitati pomoću nove tehnologije zasnovane na magnetnoj rezonanci. Zapravo, postoji šansa da ponovo reprodukujete snove kao da gledate video-snimak.
Kako su naučnici u Japanu u stanju da to urade?
Eksperti su uspeli da pretvore magnetnu rezonancu u uređaj sposoban za čitanje snova. Ovaj uređaj koristi se u medicini za detaljno ispitivanje telesnih organa pomoću magnetne tehnologije i radio-talasa. Koristi se u medicini za ispitivanje bolesti kao što su rak, moždani udar, oštećenje krvnih sudova u mozgu, tumori, povrede kičmene moždine, poremećaji oka ili unutrašnjeg uha, multipla skleroza i za otkrivanje povreda glave.
Međutim ova modifikovana magnetna rezonanca se ne koristi samo za čitanje snova, već i za njihovu rekonstrukciju. Kada se probudite, možete ponovo da reprodukujete san na ekranu, tako da ga je, u tom smislu, nemoguće zaboraviti.
„Mašina za snove“ funkcioniše tako što meri moždanu aktivnost dok ljudi spavaju. Podaci se zatim unose u algoritam koji rekonstruiše san, a rekonstrukcija rezultira reprodukcijom sna.
Da bi se razumela ovu tehnologija, treba zamisliti motor i mozak koji radi po obrascu koji se pojavljuje svaki put kada se motor vizualizuje. Algoritmi se koriste za povezivanje skeniranih podataka iz mozga sa odgovarajućim slikama sa kojima su u korelaciji.
Istraživači u Japanu priznaju da njihova tehnologija nije savršena jer je njena tačnost oko 60 odsto, ali postoji optimizam da će se znatno poboljšati u budućnosti, preneo je „Magazin novosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala