- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Ne dozvolimo da sukob pored naših zidina preraste u svetski rat

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je svet da ozbiljno razmisli o mogućnosti da bi regionalni evropski sukob mogao da preraste u pravi svetski rat i da zajedničkim snagama spreče takav ishod.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Minsk apeluje na zemlje sveta da se ujedine i ne dopuste da regionalni sukob u Evropi eskalira u pravi svetski rat“, navodi se u pismu predsednika upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guretešu.
S tim u vezi, on predlaže uzdržavanje od isporuka oružja, uzdržavanje od informacionog rata i svih provokacija, od raspirivanja mizantropske retorike u medijima, od podsticanja rasizma i diskriminacije po osnovu nacionalne, kulturne, jezičke i verske pripadnosti, od legalizacije i slanja plaćenika. „Moramo zajedno da radimo i na suprotstavljanju restriktivnim merama u trgovini“, rekao je on.
„Nažalost, vidimo da bi UN mogle da ponove nezavidnu sudbinu Lige naroda u bliskoj budućnosti“, dodao je Lukašenko, apelujući da se odustane od uništavanja UN i mehanizama multilateralne saradnje.

Rešavati bezbednosna pitanja uz učešće Minska

Prema njegovim rečima, bezbednosna pitanja u istočnoevropskom regionu moraju da se rešavaju uz učešće Belorusije.

„Rat u Ukrajini je rat u blizini naših 'zidina'! Uzimajući u obzir teritorijalnu blizinu i zajedničku istorijsku prošlost sa Ukrajinom, Belorusija je iskreno zainteresovana za što skorije regulisanje situacije u toj zemlji. Kao susede Ukrajine, brine nas budućnost regionalne bezbednosti i garancija nacionalne bezbednosti Belorusije. Ta pitanja je nemoguće rešavati bez našeg učešća, kao i bez učešća zemalja regiona“, precizira se u pismu predsednika.

Lukašenko je napomenuo da da se „danas u svetu, nažalost, zaboravlja da Belorusi nikada nisu bili pretnja nijednom susedu“.
„Odsustvo želje zapadnih zemalja da rade na jačanju zajedničke i nedeljive bezbednosti, njihovo nepoštovanje legitimnih interesa i ignorisanje zabrinutosti drugih partnera, pre svega Rusije, prvo su rezultirali trgovinsko-ekonomskim i informacionim ratovima, a zatim su izazvali žestok sukob na teritoriji Ukrajine“, naglasio je beloruski lider.
On smatra da je trenutna situacija „trenutak istine“ za Ujedinjene nacije.
„Možda je došlo vreme za istinski globalni i definišući proces koji uključuje sve vodeće međunarodne igrače u duhu San Franciska. Ishod tog procesa trebalo bi da budu jasni i transparentni sporazumi o pravilima novog svetskog poretka, koji će svim članovima međunarodne zajednice osigurati garancije bezbednosti u doglednoj perspektivi“, ocenio je Lukašenko.

Belorusija nije agresor

Prema njegovim rečima, Belorusija nije zemlja-agresor, kakvom žele da je predstave neke države – ona je i dalje posvećena što skorijem regulisanju sukoba u Ukrajini.
„Belorusija nikada nije bila pokretač bilo kakvih ratova ili sukoba. Ali nismo ni izdajice. Iskrenost i integritet u odnosima su nam važni. Naš stav je da zabrinutosti i interese svake zemlje, bilo da se radi o osmini kopna ili ostrvskoj državi, treba da čuju svi“, navodi se u Lukašenkovom pismu.
U aktuelnim uslovima moramo učiniti sve što je moguće da pronađemo načine da smanjimo stepen globalne konfrontacije i približimo perspektivu širokog rešavanja bezbednosnih pitanja, kako u Ukrajini, tako i u drugim žarištima, uključujući Siriju, Jemen, Etiopiju i svet u celini, zaključio je beloruski predsednik.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
Lukašenko: Minsk i Moskva neće pokleknuti zbog Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala