- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika potpisala sporazum sa 12 zemalja

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden, Fumio Kišida i Narendra Modi
Džozef Bajden, Fumio Kišida i Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da se 12 zemalja danas pridružilo novom trgovinskom sporazumu, Indo-pacifičkom ekonomskom okviru, za koji Bela kuća tvrdi da će joj obezbediti bližu ekonomsku saradnju sa azijskim zemljama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ovaj sporazum će nam pomoći da pripremimo naše ekonomije za budućnost nakon poremećaja usled pandemije virusa korona i ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja potpisnica, prenosi AP.
Pored SAD, potpisnici ovog sporazuma su Australija, Bruneji, Indija, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Novi Zeland, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, a saradnja se pre svega odnosi na pitanja snabdevanja, digitalne trgovine, čiste energije i borbu protiv korupcije, navodi AP.
Zajedno sa SAD, ekonomije ovih zemalja ostvaruju 40 odsto svetskog BDP-a.
Kritičari ovog sporazuma tvrde da on ne nudi podsticaje budućim partnerima i ne omogućava potpisnicima veći pristup tržištu SAD.
Bajden je, govoreći na konferenciji za novinare nakon razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, priznao da američka ekonomija ima „probleme“, ali i dodao da su oni „manje značajni nego problemi ostatka sveta“.
U saopštenju Bele kuće navodi se da je „činjenica da će privreda SAD-a ove godine rasti brže od privrede Kine, prvi put od 1976. godine“, navodi američka agencija, prenosi Tanjug.
Američki predsednik Džozef Bajden u poseti Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
SVET
„Flert sa opasnošću“: Bajden preti da će vojno braniti Tajvan od Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala