Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto su leskovački hirurzi najbolji u Srbiji

CC0 / Pixabay / Hirurgija
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
Tim mladih leskovačkih hirurga prednjači u zemlji po broju laparoskopskih operacija debelog creva. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa vrhunskim stručnjacima u zemlji i inostranstvu, kao i savremenoj opremi počeli su da rade i najteže zahvate.
Šezdesetčetvorogodišnji Božidar Tasić iz Lebana, prvi je pacijent u leskovačkoj bolnici kome je urađena jedna od najsloženijih laparoskopskih operacija na završnom delu debelog creva. Tumor je uspešno otklonjen, dobro se oseća i za koji dan će kući.
„Odlično je prošla operacija. Šetam, jedem, nemam bolova“, priča pacijent Božidar Tasić.
Intervencija je trajala četiri i po sata, pod budnim okom doktora Predraga Andrejevića, čiji dolazak sa Malte u rodni Leskovac mladi hirurzi koriste da nauče nove metode.
„Bili smo kod doktora Predraga Andrejevića na Malti dve nedelje. Sa njim smo uradili šest ili sedam takvih operacija za pet radnih dana“, kaže hirurg Opšte bolnice u Leskovcu dr Aleksandar Ivanović.

U vrhu opštih bolnica u zemlji

Svakodnevno su u sali. Predano rade i uče od najboljih. U sklopu projekta „Lap-serb“ do sada su uradili 130 laparoskopskih operacija debelog creva.
U samom su vrhu opštih bolnica u zemlji. Otuda i pohvale iz Ministarstva zdravlja.
„Naučili smo dosta toga. Sa projektom laparoskopske kolo-rektalne hirurgije krenuli smo pre pet godina. Mukotrpan posao“, ukazuje dr Vladimir Stojković, hirurg leskovačke Opšte bolnice.
Počeli su sa žučnom kesom pre 22 godine, a sada su laparoskopske operacije slepog creva, kila, tumora – rutina. Sa novim laparoskopskim stubom, za pet meseci urađeno je 500 intervencija.
„Omogućava nam da radimo na bezbedniji i sigurniji način za naše pacijente, kao i nama, hirurzima da možemo da se upuštamo u ozbiljnije hiruške zahvate“, ističe direktor hirurškog sektora Opšte bolnice u Leskovcu dr Predrag Ivanović.

Rade se i operacije tumora

Pomaka ima i kada je reč o patologiji štitne žlezde. Od prošle godine Leskovčani više ne odlaze u veće centre već se ovde rade operacije tumora.
Dr Predrag Perović, hirurg Opšte bolnice u Leskovcu objašnjava da je to pre svega bolest koja se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.
„Na osnovu ultrazvuka, već možemo da posumnjamo da li se radi o sumnjivoj promeni ili ne“, dodaje Perović.
Intervencija je sve više. Povećava se i broj lekara. Punom parom radi 15 hirurga, još šest doktora je na specijalizaciji, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala