- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto bi grašak trebalo češće da se nađe na našoj trpezi

© PixabayGrašak
Grašak - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
Grašak mnogima nije omiljeno povrće, ali uz brojne zdravstvene prednosti trebalo bi ga češće uvrstiti na trpezu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Grašak je povrće koje može da se spremi na mnogo načina, tako da biste sigurno mogli da pronađete svoju omiljenu verziju.

Prednosti graška

Ovo zeleno povrće može mnogo toga da ponudi. Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70 procenata potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina, minerala i makronutrijenata, prenosi „Magazin novosti“.

Svež grašak je prepun vlakana

Porcija od pola šolje zelenog graška donosi 4 grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 grama preporučenih na dnevnom nivou.
Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja, napominju stručnjaci.

Povoljan za srce

Ishrana bogata vlaknima može pozitivno da utiče na smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti, a grašak je fantastičan način da povećate količinu vlakana u ishrani.
Grašak sadrži dobru količinu minerala koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum. Kalijum je važan za snižavanje krvnog pritiska, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

Imunološki sistem

Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku imunološkom sistemu, uključujući 13 procenata preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.

Zdrave oči

Jedna porcija zelenog graška sadrži 24 odsto preporučene dnevne količine vitamina A koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju održavanje vida.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala