- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nema ulja, a „kriva Rusija“: Orvelovski Zapad na vrhuncu - urušava se pred očima sveta

© Depositphotos.com / Igor StevanovicPrevara
Prevara - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
Paradigma koju u kontekstu sukoba u Ukrajini i sankcija koje su tim povodom uvedene Rusiji stvaraju medijski i propagandni timovi Zapada orveolovski je simulakrum koji se danas manifestuje u svom doslovnom obliku
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

To što se Putin optužuje za nestašicu hrane, poskupljenje energenata i bezbednosne pretnje, kao i manjak ulja na rafovima prodavnica, doslovno je, po mišljenju filozofa i glavnog urednika portala „Nova srpska politička misao“ Đorđa Vukadinovića kombinacija romana "1984" i "Vrli novi svet".

Metafora iz Životinjske farme

Istovremeno redukovanje kroz crno belu sliku složenosti i kompleksnosti problema i lokalnih i geopolitičkih koji su doveli do krize i sukoba u Ukrajini, najbolje mogu ilustrovati metafore iz "Životinjske farme".
© Sputnik / Lola ĐorđevićBeogradska tvrđava
Beogradska tvrđava - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Beogradska tvrđava

„Kada imate sistem u kojem se zna ko je dobar ko je loš i ko je kriv, onda taj koji je kriv on je doslovno kriv za sve. Onda se on okrivljuje za sve i svašta i kada koka razbije jaje i kada se desi neka nevolja na farmi onda se okrivljuje metaforički i maginarni i metafizički neprijatelj. Istovetno, propagandni mehanizam Zapada Rusiju krivi za sva nepočinstva dok je sa suprotne strane vrli i nevin svet.“

Efikasan i karikaturalan sistem

Efikasan ali istovremeno i karikaturalan sistem globalne kontrole i manipulacije uspostavljao se, kaže naš sagovornik, decenijama pred našim očima što se poklapa sa padom Berlinskog zida i apsolutnom dominacijom zapada, njenom arogancijom i osećajem svemoći Zapada.
CC0 / piksabej / Ropstvo
Ropstvo - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Ropstvo
„Sistem velikog brata, taj novogovor, taj permutovani rečnik i terminologija u kojoj je sve suprotno i obrnuto od onoga što jeste u stvarnosti, u kojem se sve u suštini poništava i zamenjuje jednim simulakrumom koji se nameće i natura jeste nešto čemu prisustvujemo decenijama ali se mora priznati da je poslednjih meseci, sa početkom dešavanja na istoku Evrope, eskaliralo i došlo do apsurda i besmisla„.

Vrč ide na vodu dok se ne razbije

U velikoj meri sa tim fenomenom smo se i mi na Balkanu i Srbiji susreli devedestih godina kada su, kaže Vukadinović, Srbi koji su se doslovno borili za svoja ognjišta i kućne pragove proglašavani za krivce dok su mudžahedini sa odsečenim glavama Srba tretirani kao borci za slobodu.
CC0 / / Fejk njuz
Fejk njuz - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Fejk njuz

„Ovo što poslednjih dana, nedelja i meseci gledamo u svetskim medijima i zapadnom javnom mnjenju jeste nastavak tog orvelovskog sveta a možda čak i završetak koji se gradio još tamo devedesetih godina i koji je istovremeno na svom vrhuncu, a moglo bi se reći i da se urušava se pred našim očima“.

Iako se propagandni mehanizam Zapada može racionalno logički vrlo lako razložiti njegova se učinkovitost se može objasniti, kaže Vukadinović, sredstvima masovnog informisanja. No vrč, zaključuje, ide na vodu dok se ne razbije i ne udari u hrid realnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala