- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svetu preti globalna „nesanica“

CC0 / Pixabay / Spavanje
Spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
Porast temperature, izazvan klimatskim promenama, negativno se odražava i na kvalitet sna ljudi širom sveta, pokazala je najnovija studija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ukoliko temperature i dalje budu rasle, svaka osoba na svetu će spavati manje između 50 i 58 sati godišnje do kraja veka, navodi se u studiji, objavljenoj u žurnalu „One Earth“.
Prema studiji, koja se bavi negativnim posledicama porasta temperature na zdravlje ljudi, na „udaru“ će posebno biti starije osobe, žene, zemlje sa nižim primanjima, kao i topliji regioni.
„Uticaj promenljivih vremenskih obrazaca, suša, poplava i oluja, najviše pogađa siromašne i marginalizovane zajednice, što dovodi do propalih useva i naglog povećanja cena hrane“, navela je organizacija „Oksfam“ u analizi o klimatskoj krizi.
San podjednako utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje čoveka, pomaže očuvanju imunološkog sistema, dobrog raspoloženja, pažnje. Manjak sna, s druge strane, narušava mentalno i fizičko zdravlje, izaziva kardiovaskularna oboljenja, depresiju i bes, halucinacije, a čak može da rezultira i preranom smrću.
Prema podacima američke Uprave za bezbednost na putevima, najmanje 100.000 saobraćajnih nesreća, 71.000 povređenih osoba i 1.550 smrtnih slučajeva godišnje u SAD, rezultat su toga što su vozači zaspali za volanom.
Naučnici su, prateći sedam miliona izveštaja o spavanju 47.000 odraslih osoba u 68 zemalja, otkrili da toplije noći negativno utiču na kvalitet sna.
Zaključili su da oni koji spavaju na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa „izgube“ 14 minuta sna.
Nesanica - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
DRUŠTVO
Izračunajte u koje vreme bi trebalo da idete u krevet
Dete - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
DRUŠTVO
Navike koje jačaju mentalno zdravlje
Buđenje - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
DRUŠTVO
Zašto se budimo pre nego što zazvoni budilnik?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala