- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SZO radi na smernicama za smanjenje širenja majmunskih boginja

© Foto : Pixabay/padrinanLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na daljim smernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom letnjih meseci, izjavio je danas Dejvid Hejman, predsednik Strateške i tehničke savetodavne grupe SZO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Radna teorija SZO zasnovana na dosad identifikovanim slučajevima i navodima jeste da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hejman za Rojters.
Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom beležene u zapadnoj i centralnoj Africi, retka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.
Prvi put virus je registrovan u DR Kongo 70-ih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.
Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela.
Epidemija u 11 zemalja u kojima pojava nije endemska veoma je neobična, kažu naučnici.
SZO je prethodno danas saopštila da je do sada potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 zemalja i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva. Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD, Kanadi i Australiji.
Hejman, profesor na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekao je da će stručnjaci verovatno dati više smernica zemljama u narednim danima.
Zdravstveni zvaničnici iz nekoliko zemalja upozorili su da bi se broj slučajeva mogao dodatno povećati na velikim letnjim skupovima i festivalima, preneo je Tanjug.
Madrid - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
SVET
Majmunske boginje u gej zajednici na području Madrida, zatvaraju se saune
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala