- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Australije Skot Morison priznao poraz: Opozicija vodi na izborima

© Flickr / Nir SinayAustralijske zastave
Australijske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Australijski premijer Skot Morison izgubio je vlast pošto je zemlja izabrala svoju prvu laburističku vladu posle skoro deset godina, predviđaju lokalne ankete
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Skot Morison izgubio je izbore u Australiji, pošto je osvojio 54 mesta, a sledeći premijer dolazi iz redova laburista sa osvojenih 72 mandata, pokazuju prve izlazne projekcije. Ostale liste koje su prešle cenzus osvojili su od 1 do 8 poslaničkih mesta, navodi australijski Ej-Bi-Si.
To znači da će lider laburista Entoni Albanez biti sledeći premijer zemlje.
Ali, još uvek nije jasno da li će to biti većinsko rukovodstvo ili će morati da oformi koaliciju sa nezavisnim i manjim strankama.
Australijski premijer Skot Morison izjavio je da priznaje poraz na danas održanim opštim izborima, dodajući da iako brojanje glasova nije završeno, po svemu sudeći će opoziciona Laburistička partija formirati vladu.
„Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom, Entonijem Albanezeom, i čestitao mu izbornu pobedu“, rekao je Morison u obraćanju na televiziji, preneo je Rojters.
Morison je dodao da će će povući sa mesta lidera Liberalne partije. Na taj način biće završen period od osam godina i devet meseci koliko je na vlasti bila Morisonova konzervativna koalicija, navodi Tanjug.
Stanovnici Australije, njih više od 17,2 miliona ljudi glasalo je za sva mesta u Predstavničkom domu i nešto više od polovine mesta u Senatu.
Premijer i vlada biraju se u Predstavničkom domu parlamenta, koji ima 151 poslanika. To znači da je jednoj stranci potrebno najmanje 76 mesta da bi formirala većinsku vladu.
Podetimo, Skot Morison je bio glavni akter drame početkom godine, kada najboljem svetskom i srpskom teniseru Novaku Đokoviću onemogućen ulazak u zemlju kako bi branio titulu na Australijan Openu, prenosi Blic.
Tada se spekulisalo da Morison situaciju sa prvim reketom sveta koristi za prikupljanje političkih poena pred izbore. Australija je tada odbila da Đokoviću izda vizu na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv kovida, baš u momentu kada je među građanima rastao bes zbog višemesečnog strogog lokdauna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala