Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hrvatska odavno uslovljava Srbiju: Zaoštravanje između Zagreba i Beograda zbog optužnica

CC0 / marijanana / Srbija Hrvatska zastave
Srbija Hrvatska zastave - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Srbija uslovljena u procesu evrointegracija jeste upečatljiva, ali nije iznenađujuća, jer Hrvatska odavno uslovljava Srbiju u tom procesu i svi njeni čelnici su u tome od početka jedinstveni, kaže predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Hrvatske vlasti, pojašnjava Štrbac, već godinama govore da će Srbija pre prijema u članstvo u EU morati da reši granice na Dunavu i pitanje nestalih. Takođe, dodaje naš sagovornik, hrvatski čelnici traže i da Srbija stavi van snage Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine iz 2003. godine, a u skladu sa kojim je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četvorice penzionisanih oficira hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995. godine.
Upravo ove optužnice izazvale su burnu reakciju hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je rekao da „Srbija krši obaveze u procesu priruživanja Evropskoj uniji time što podiže optužnice protiv bivših pilota hrvatske vojske“ i da Srbija „stalno ima neki 27. mart i onda se čudi što su ih Nemci bombardovali“.

Hrvatska odavno uslovljava Srbiju

Hrvati, navodi Savo Štrbac, ne dozvoljavaju da Srbi, kako to kažu u Hrvatskoj, kao „agresori koji su krivi za sve ratove devedesetih”, još imaju i nadležnost da sude za ratne zločine hrvatskim braniteljima.

„Oko toga je i ranije bilo puno problema, recimo, kada se 2011. godine sudilo Mariću, jedinom pripadniku hrvatskih oružanih snaga koji je osuđen u Srbiji. Takođe, kada je Beograd te godine dostavio u Hrvatsku optužnice protiv grupe od četrdesetak pripadnika hrvatske vojske, vlasti i funkcionera, Hrvatska je donela zakon o ništavosti svih pravnih akata koje su doneli vojni i redovni pravosudni organi za vreme SFRJ, SRJ, SCG i danas Srbije. Dakle, Hrvati su, ma ko bio na tim visokim funkcijama, jedinstveni u tome da će Srbija na svom putu ka EU morati da reši sve te probleme, koje će oni naravno još dopunjavati”, ocenjuje Štrbac.

Srbija „čip“ na svim hrvatskim izborima

Kako kaže, hrvatski akademici su čak i proširili taj spisak zahteva Srbiji, pa traže i da se Srbi odreknu „mita o Jasenovcu” i da se promeni odnos prema Stepincu.
„Sve to što se od Srbije traži na njenom putu ka EU će, verujete mi, biti nešto oko čega će se kandidati takmičiti na bilo kakvim narednim lokalnim, parlamentarnim ili predsedničkim izborima u Hrvatskoj, a možda će taj spisak zahteva ili uslova Srbiji i proširivati kako bi dali svoj pristanak za njen ulazak u Evropsku uniju”, smatra Štrbac.

Da ste Nemce dočekali cvećem…

Na pitanje kako tumači Milanovićevu izjavu da Srbi „stalno imaju neki 27. mart i onda se čude što su ih Nemci bombardovali”, sagovornik Sputnjika kaže da hrvatski predsednik nikada nije jednoznačan u svojim izjavama i da ga je često teško razumeti budući da je u izražavanju vrlo slikovit.
„On je uvek provokativan u svojim izjavama, izražava se figurativno i to što je rekao se jedino može prevesti kao – ko vam je kriv što niste kao mi Hrvati, mi smo Nemce i njihove tenkove dočekali sa cvećem kada su ulazili u Zagreb, a vi ste pravili neke tamo demonstracije u Beogradu, uzvikivali „Bolje grob, nego rob”, pa ste i doživeli napade 6. aprila i prolazite kako prolazite”, kaže Štrbac.
On naglašava da dugo prati istupe predsednika Hrvatske i da se u svakoj Milanovićevoj izjavi može naći nešto što se može pozdraviti, ali i nešto nad čime ćete se zgražavati, kao i u ovo sada.
„Ali, znajući ko je Zoran Milanović, odakle je i ko su mu bili preci, ne mislim da je on fašistički orijentisan. Ako neko u Hrvatskoj napada ustaštvo, onda je to on. Iako je zbog jednih izbora svojevremeno izmislio nekog dedu ustašu, on u familiji nije imao nikoga ko je bio ustaša, naprotiv, njegovi su u Drugom svetskom ratu bili partizani. Dakle, njega stvarno treba dobro protumačiti i ne verujem da je on ovom izjavom opravdavao bombardovanje Beograda od strane Nemačke. On je, verujem, mislio na to da on zapravo uči Srbe da budu kao Hrvati, ali su Srbi, po njegovom mišljenju, slabi učenici pa su se, umesto cveća, usprotivili toj velikoj sili u oba svetska rata”, zaključuje Savo Štrbac.
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović odgovorio je predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću da je „prosto neverovatno da bilo ko ćuti o ratnim zločinima i još neverovatnije da neko takvo ćutanje pokušava da predstavi kao vrednosti Evropske unije i nametne ga drugima. Srbija duboko veruje da svaki ratni zločinac mora biti procesuiran i da je to u potpunosti u skladu ne samo sa evropskim vrednostima, već da je to normalno u civilizovanom svetu”.
Izbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
SRBIJA
Objavljeni detalji prve optužnice za ratne zločine u akciji „Oluja“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala