- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Čović posle sastanka sa Mišelom: Dogovoren novi razgovor lidera BiH, možda u Briselu

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Sarajevu, da će biti održan još jedan sastanak političkih lidera te zemlje na kojem će pokušati da reše otvorena pitanja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Čović je naveo da je na sastanku, kojem je prisustvovao i lider SDA Bakir Izetbegović, bilo reči o tome kako da se BiH opet stavi u fokus evropskih integracija, evropskog puta i kandidatskog statusa.
Dodao je da se čini da su svi pripravni da se napravi još jedan iskorak pre sednice Evropskog saveta, objavio je portal „Kliks“.
„Da li će to biti sastanak u Briselu videće se, to treba da zakaže neko od njih, a kako bi napravili mapu puta kada je u pitanju evropski put BiH, u koji bi se stavila dinamika svega što treba da uraditi da bismo tu evropsku perspektivu ponovno imali u svojoj političkoj agendi“, naglasio je Čović.
Ocenio je da Izborni zakon teško može biti dogovoren u ovih pet meseci do izbora, raspisanih za 2. oktobar, kada to nije učinjeno u poslednje dve godine.
Izetbegović je nakon sastanka rekao da je da je zvaničnicima BiH ponuđena „mapa puta“ koja predviđa da se o Izbornom zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.
Ocenio je da Evropska unija i Mišel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.
„Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti lestvicu sa 14 prioriteta i ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa“, rekao je Izetbegović.
Izetbegović smatra da su evropski predstavnici napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, umesto što su, kako je naveo, podizali lestvicu u smislu zahteva, preneo je Tanjug.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala