- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Njima Amerika ne komanduje: Kina predložila proširenje BRIKS

© AP Photo / Pavel GolovkinLideri BRIKS-a na samitu u Brazilu
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Predlog da se proširi BRIKS, koji je na sastanku šefova diplomatija članica organizacije predložila Kina, svojevrsni je odgovor na ponašanje kolektivnog Zapada, a cilj je smanjenje američkog uticaja na svetsku ekonomsku zajednicu. BRIKS je, kako ističu ruski eksperti, retka međunarodna organizacija kojom SAD ne mogu da komanduju i upravljaju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je na sastanku s kolegama iz zemalja BRIKS održanom u četvrtak u režimu video konferencije predložio da se pokrene proces proširenja organizacije koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Predlog Kine

Kina predlaže, kako je rekao, da se prouče standardi i procedure proširenja BRIKS i postepeno formira konsenzus. To će, objasnio je Vang Ji, omogućiti da se pokaže otvorenost zemalja BRIKS, da se poveća njihova zastupljenost i uticaj u svetu i da još veći doprinos miru i razvoju u čitavom svetu.
Ruski politikolog Jurij Svetov naglašava da se SAD uz podršku Velike Britanije trude da sve svetske organizacije i države podrede svojoj politici i da diktiraju određena pravila.
„Rusija je zbog specijalne vojne operacije isključena iz nekih organizacija, poput Saveta Evrope i G7. Iz mnogih je izašla sama jer su se pretvorile u mesto gde se ova država samo kritikuje“, kaže ekspert.
Svetov ističe da je BRIKS struktura u kojoj nema Amerikanaca, a čije su članice prilično značajne jer imaju veliki broj stanovništva, kao i ekonomsku i političku snagu. Zbog toga, treba ojačati BRIKS i proširiti krug zemalja koje će učestvovati u njegovom razvoju. Sagovornik dodaje da NATO uveliko preuzima vlast van Evrope, a da je predmet interesovanja ovog bloka sve više Azijsko-pacifički region, dok istovremeno EU jača vojnu komponentu.

Kina shvata da je sledeća meta Amerikanaca

Prema rečima profesora Moskovskog državnog lingvističkog univerziteta Vasilija Belozjorova, Kina je jedna od zemalja koja s pravom tvrdi da je nezavisni centar moći u savremenom svetu.
„Ova država je svesna potrebe promene postojećeg svetskog poretka. Svetski poredak se ne može graditi samo na sistemu zapadnih vrednosti i institucija“, ističe ovaj stručnjak.
Jurij Svetov objašnjava da Kina shvata da će posle Rusije biti sledeća meta Amerikanaca.
„Amerika ne može da živi bez neprijatelja. Ona mora sve vreme s nekim da se svađa. Pošto ekonomska moć Kine nastavlja da raste, njih to iritira“, konstatuje on i dodaje da su za Ameriku Kina i Rusija dva najveća neprijatelja.
„Kina je svesna da je Rusija uspela da izdrži sankcije zahvaljujući činjenici da je njen krug pristalica dosta veliki. Ova država je shvatila da i njoj treba podrška prijateljskih zemalja“, naglašava on.

Razvoj BRIKS u prvom planu

Na pitanje koje bi zemlje mogle da budu buduće članice BRIKS, Vasilij Belozjorov kaže da su to sve one koje žele da se otrgnu pritisku SAD i anglosaksonskog sveta.
„To su zemlje koje zbog toga imaju ozbiljne ekonomske, kao i druge probleme. Ove države nemaju dovoljno podrške, a ona im je zaista potrebna. Među takvim zemljama mogu biti neke države Latinske Amerike, kao i velike afričke države“, objašnjava sagovornik.
Svetov tvrdi da se države iz Evrope sigurno neće naći u ovoj organizaciji.
„Postoji mogućnost uključenja Belorusije, ali ova zemlja nema veliki ekonomski potencijal. U BRIKS se mogu pojaviti neke države Latinske Amerike, kao što je na primer Argentina, koja je prilično ekonomski razvijena i trudi se da vodi koliko-toliko nezavisnu politiku“, ističe ekspert. On ne isključuje ni mogućnost priključenja Vijetnama, koji se ekonomski veoma aktivno razvija, kao i Indonezije - najveća muslimanska država na svetu.
Belozjorov naglašava da je BRIKS privlačna institucija za mnoge zemlje koje žele da se razvijaju i kojima je važna bezbednost i dobrobit građana.
BRIKS je osnovan 2006. godine u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. U početku su ga činile Brazil, Rusija, Indija i Kina da bi se februara 2011. grupi priključila i Južna Afrika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala