- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Majmunske boginje se šire Evropom, potvrđeni slučajevi i u Kanadi i Australiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovi blok instituta Dedinje ima 25 kreveta na intenzivnoj nezi
Novi blok instituta Dedinje ima 25 kreveta na intenzivnoj nezi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Majmunske boginje šire se Evropom, a prvi slučajevi potvrđeni su i u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, kao i Kanadi i Australiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Švedske vlasti saopštile su da za sada nije utvrđeno kako je zaražena osoba inficirana, a što se tiče Italije, navodi se da je zaraženi nedavno boravio na Kanarskim ostrvima.
U Portugaliji je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam.
Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, a navodno, španske vlasti su naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili sa potencijalnom epidemijom, objavio je španski dnevnik „Pais“.
U Australiji su potvrđena dva slučaja, a jedan od zaraženih je nedavno boravio u Evropi, navodi „Gardijan“.
Kanadska državna zdravstvena agencija potvrdila je u četvrtak dva slučaja infekcije majmunskih boginja, nakon što su vlasti provincije Kvebek saopštile da istražuju 17 sumnjivih slučajeva.
Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje.
Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Trenutno je u Britaniji potvrđeno sedam slučajeva.
Majmunske boginje, koje su uglavnom beležene dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, predstavljaju retku virusnu infekciju, sličnu velikim boginjama, iako u blažoj formi.
Prvi put virus je registrovan u DR Kongo sedamdesetih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.
Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po telu, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela.
Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto, preneo je Tanjug.
Virus majmunskih boginja pod mikroskopom - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
SVET
Prvi slučaj majmunskih boginja u Italiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala