- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kritika društva, smešna do suza: Šta se dešava iza zatvorenih vrata zbornice

© Foto : Jutjub SUPERSTAR TVSerija "Zbornica"
Serija Zbornica - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
„Svi događaji i likovi su apsolutno izmišljeni. Naša namera je bila da se nasmejemo ljudskim karakterima i uopšte mentalitetu, a ne nikako nekim određenim profesijama, kao što to može da deluje na trenutak, kaže reditelj serije „Zbornica“ Đorđe Stanimirović.
Humoristička serija koja je počela da se emituje na Superstar TV, u 50 epizoda, kroz komičan i duhovit način otkriva gledaocima šta se dešava iza vrata službenih prostorija jedne osnovne škole.
Po rečima reditelja, cilj nije bio podsmevanje profesiji već ljudskim osobinama.
„'Zbornica' s jedne strane predstavlja kritiku društva ali upakovanu u duhovit format“, kaže u razgovoru za Sputnjik.
Uz podršku poznatih glumaca poput Zorana Cvijanovića, Gorice Popović, Dejana Lutkića, Pauline Manov, ovaj novi sitkom pokazaće kakvi su zaista nastavnici jedne osnovne škole zaista. A svi oni su obični, zabrinuti, ambiciozni, smešni, uplašeni, sitničavi, veseli, i dragi, iako nekada ne izgleda tako.
Reditelj poručuje da ćemo, uprkos smeni generacija i napretku tehnologije kao što je slučaj sa onlajn predavanjima, gledati onu tradicionalnu školu, kakvu svi pamtimo.
Trinaestogodišnji Marko Nikitović, predstavlja „drugu“ stranu ove priče – učenike. Glumi dečaka koji iz situacije u situaciju manipuliše nastavnicima, dok oni konstantno nasedaju na njegove provokacije.
Za mladog glumca, ova uloga je, kako kaže, bila veliko iskustvo.
„Kada sam čuo koji glumci će se pojavljivati u seriji, bio sam jako začuđen, a nisam očekivao ni da je u pitanju tako veliki projekat“, kaže Marko koji se glumom bavi od četvrtog razreda osnovne škole i dodaje:
„Najbolji kontakt sam ostvario sa Đurom Brstinom, koji glumi našeg nastavnika fizičkog, najviše smo pričali na setu, pošto imamo zajednička interesovanja. Takođe mi se dosta svideo Cile, odnosno Nebojša Ilić. Osim što je jako dobar glumac on je i veoma prijatan“, otkriva Marko.
© Sputnik / Maša RadovićĐorđe Stanimirović i Marko Nikitović u studiju Sputnjika
Đorđe Stanimirović i Marko Nikitović u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Đorđe Stanimirović i Marko Nikitović u studiju Sputnjika
Reditelj Stanimirović koji potpisuje režiju nekoliko komediografskih projekata, televizijskih i pozorišnih, ima jasno objašnjenje zašto se opredelio za ovaj, po mnogima, najzahtevniji žanr.
„Naš zadatak je da zabavimo ovaj narod. Sivo nam je sve, da ne kažem crno. I kod nas i u svetu. Zato, hajde da skrenemo malo misli s toga. Svakako da provučemo neku ozbiljnu temu kroz to, ali da je obradimo na komičan način i da ipak nasmejemo publiku“.
Ceo intervju o seriji „Zbornica“ pogledajte u video prilogu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala