- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dan nezavisnosti Crne Gore: Abazović organizovao prijem

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePotpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Premijer Crne Gore Dritan Abazović organizovao je u Vili Gorica prijem povodom 21. maja Dana nezavisnosti i poručio da Crna Gora mora koračati evropskim putem gde će život svakog njenog građanina biti bolji i kvalitetniji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pre 16 godina Crna Gora je, nakon skoro veka, ponovo postala nezavisna država, a njena zastava se zavijorila na jarbolu porodice Ujedinjenih naroda. Proces njene obnove nije bio ni jednostavan, ni lak – već prožet brojnim pitanjima i različitim pogledima na crnogorsku budućnost. Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost – obnovili su nezavisnost perom. Vekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit“, naveo je on, prenose crnogorski mediji.
Prema Abazovićevim rečima, danas, šesnaest godina nakon 2006. godine, „dok slavimo ovaj veliki i istorijski datum naše države, potrebno je da se zapitamo jesmo li dovoljno učinili da Crnu Goru osnažimo i učinimo prihvatljivom za sve“.
„Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali pre šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole. Zato me posebno raduje to što ste tu večeras i vi koji ste 2006. godine budućnost Crne Gore drugačije videli, predstavnici svih nacija i vera. Tvrdim da bez svih vas nema ni pomirene i razvijene Crne Gore. Naša radost neće biti potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno“, kazao je premijerCG.
On je naglasio da se ne sme dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njenim simbolima.
„Tome moramo stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetu i bogatstvu Crne Gore od veštačkih podela u društvu. Vaše mnogobrojno prisustvo večeras ovde dokaz je da ovo društvo može da se okupi i ako različito misli. Posebno sam srećan jer vidim veliki broj predstavnika građana u parlamentu, iz skoro svih političkih subjekata, što jasno govori o političkom i društvenom sazrevanju Crne Gore. To je slika koju naši građani žele da vide. Time šaljemo poruku i svetu da je Crna Gora ujedinjena i odlučna da krene naprijed“, naglasio je Abazović.
Kako je istakao, Crna Gora želi novu društvenu paradigmu.
„Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija - borba za nacionalne interese Crne Gore. Upravo zbog toga želim da se Crne Gore setimo češće i da ljubav prema njoj iskazujemo svakodnevno, poštujući njen Ustav, zakone i institucije, plaćajući porez, čuvajući njenu prirodu i sva njena bogastva. Time ćemo izgraditi sistem koji neće zavisiti od partija na vlasti, već od duha i slova zakona. Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je ideal od kog Crna Gora ne sme nikad da odustane. Što su one jače, jača je i Crna Gora“, rekao je Abazović.
Kako je napomenuo – „ako biramo između toga da naša deca uzdignute glave ravnopravno koračaju sa svojim vršnjacima iz cele Evrope, i još potrošenih godina u balkanskim međama, svađe i nesloge, molim vas da izaberemo ovo prvo.“
„Nemamo luksuz da još jednu generaciju izgubimo u balkanskim suludostima i vetrometinama. Duboko sam uveren da smo oko ovog pitanja složni – Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gde će život svake njene građanke i građanina biti znatno bolji i kvalitetniji. Crna Gora je zemlja različitosti. To je njeno najveće bogatstvo, mogućnost i šansa. Prihvatimo i naučimo da razumemo jedni druge i neće biti spoticanja na putu do naših ciljeva. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo. Da obezbedimo životni standard dostojan budućnosti naše djece“, poručio je šef crnogorske vlade.
Abazović je naveo i da je cilj svih apsolutno isti - bolja i evropska Crna Gora.
„Zato, umesto vratolomija prošlosti izaberimo evropske horizonte. Vreme je da se Crna Gora okrene sebi i da generacije onih koji su se borili za različite ideje stvore budućnost za generacije koje dolaze. To je vizija u kojoj je najveći dokaz patriotizma poštovanje zakona, u kom broj sati provedenih stvarajući tu novu vrednost govori više od reči o ljubavi prema Crnoj Gori, u kom postoji poštovanje prema onima koji ne misle isto, dok se poštovanje drugog i drugačijeg od malih nogu uči od kuće. Jedino tako se voli naša Crna Gora“, rekao je Abazović.
Poručio je da ćemo samo na taj način ćemo biti dostojni istorije slavnih predaka, zarad svetle budućnosti naših potomaka.
„To je jedini put kako da postanemo prva naredna članica Evropske unije, čime će konačno završiti jedno i početi novo istorijsko putovanje zemlje koja svojim bićem i duhom pripada velikoj porodici evropskih naroda“, naveo je premijer koji je na prijemu ugostio zvanice iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.
Na referendumu 21. maja 2006. godine, većina građana izjasnila se za nezavisnu Crne Goru. Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna iste godine ta zemlja postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Saveta Evrope.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala