- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Valentina Matvijenko: Reakcija Rusije na članstvo Finske i Švedske u NATO će biti srazmerna

© Sputnik / Jevgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaValentina Matvijenko
Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Reakcija Rusije na članstvo Finske i Švedske u NATO će na vojnom planu biti srazmerna prisustvu NATO-a na teritorijama tih zemalja, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko u intervjuu listu „Izvestija“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pre svega, u vojnom planu će reakcija Rusije bita srazmerna i adekvatna prisustvu NATO-a na teritorijama te dve države i u odnosu na to koje će vrste naoružanja biti raspoređene. Ali sam sigurna da će bezbednost Rusije biti osigurana“, rekla je ona.

Matvijenko je navela da će članstvo ovih zemalja u NATO negativno uticati na političko stanje Evrope da neće povećati njenu stabilnost. Prema njenim rečima, ranije su Švedska i Finska bile neutralne i svi su cenili takvu poziciju.
Predsednica Saveta Federacije Rusije smatra da odluka Švedske i Finske nije suverena već je doneta pod pritiskom kolektivnog Zapada, pre svega SAD i NATO-a.
„Po tako ozbiljnom, suštinskom pitanju, čak se nije smatralo neophodnim da se održi referendum i da se traži mišljenje građana ovih zemalja“, dodala je ona.
Matvijenko smatra, da rešenje nije suvereno i zato što za to nije bilo razloga, ništa nije ugrožavalo ni Finsku ni Švedsku. Ona je istakla da ne zna šta će sada biti sa tim zemljama i kako će ih „zombirati“, kao i da takva odluka može dovesti do smanjenog obima saradnje Rusije sa tim zemljama.
„Mislim da će šansa za nastavak dijaloga biti kada završimo specijalnu vojnu operaciju. Nisam ni za trenutak sumnjala da će ona biti uspešno završena. I, naravno, glavni cilj ove operacije je eliminisanje opasnosti po bezbednost Rusije sa teritorije Ukrajine, koju je kolektivni Zapad pretvorio u bazu za borbu protiv naše zemlje. Danas je već očigledno da će svet biti drugačiji“, rekla je ona.
Matvijenko je navela da je Rusija, kao i uvek, otvorena za dijalog, ali na osnovi međunarodnog prava i međusobnog uvažavanja, a ne po pravilima koje je neko smislio. Rusija je spremna za dijalog koji će omogućiti jednaku, nedeljivu i univerzalnu sigurnost na evropskom kontinentu.
Prema informacijama Matvijenko, kolektivni Zapad se suprotstavlja Rusiji. Kasno je u uslovima informativnog, ekonomskog rata i rusofobne histerije govoriti o nekom pravcu, rekla je ona i dodala da je potrebno da kolektivni Zapad odustane od glavnog, a to je da prekine svoju politiku obuzdavanja Rusije i hibridnog rata protiv nje.

O stupanju Finske i Švedske u NATO

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.
Ambasadori Švedske i Finske predali su jutros generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahteve za stupanje u Alijansu.
Međutim, Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
SVET
Bajden: Finska i Švedska donele istorijsku odluku, obuzdaćemo svaku agresiju na njih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala