- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Sankcije direktno utiču na situaciju na globalnim tržištima hrane

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov nazvao je lukavstvom izjavu zapadnih zemalja da njihove sankcije protiv Moskve nemaju veze sa globalnom prehrambenom krizom, navodi se na Telegram kanalu ruske ambasade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

SAD i njeni saveznici tvrde da je za deficit hrane i rast cena, navodno, kriva Rusija.

„Izjave zapadnih zemalja da se njihove zabrane ne odnose na snabdevanje hranom i đubrivom su lukavstvo. Na situaciju na globalnim tržištima hrane direktno utiču sankcije u finansijskim i transportnim oblastima“, podvukao je Antonov.

On je podsetio da Rusija ispunjava svoje obaveze prema međunarodnim ugovorima u pogledu izvoznih isporuka poljoprivrednih proizvoda, đubriva, energenata i drugih važnih dobara.
Antonov je primetio da su prehrambenu bezbednost nekoliko godina minirali „nepismeni makroekonomski koraci kolektivnog Zapada koji su još više pogoršani efektima pandemije kovida“.
„Drugim rečima, problemi su nastali mnogo pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Pogoršali su se zbog talasa jednostranih i nelegitimnih antiruskih sankcija, koje su narušile poverenje u zapadne vlade zbog nepredvidivosti njihovih akcija, narušile lance snabdevanja i stvorile probleme u međunarodnim finansijskim tokovima“, zaključio je on.
Podsetimo, SAD su uvele sankcije Rusiju kojim se zabranjuje američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.
Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu. Prema rečima ministra finansija Rusije Antona Siluanova, radi se o oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina zlatnih i deviznih rezervi Rusije.
Selo - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
RUSIJA
Zapad zabranjuje da se gladni u svetu hrane „totalitarnim žitom“ iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala