- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija odbacuje optužbe da koristi „glad kao oružje“; „Imamo sve mogućnosti da sprečimo krizu“

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Rusija odbacuje američke optužbe kako koristi „glad kao oružje“, izjavila je portparol MIP Rusije Marija Zaharova. Istovremeno, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev smatra da Rusija ima sve mogućnosti da spreči prehrambenu krizu, ali da je obezbeđivanje hrane za građane Rusije - sveta stvar.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zaharova je istakla da Moskva kategorički odbacuje optužbe da koristi „glad kao oružje“, a koje je izneo izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN, Amerikanac Dejvid Bizli na konferenciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o prehrambenoj bezbednosti.
„Ovakve izjave su neumesne i nisu u skladu sa principima nepristrasnosti i neutralnosti, koje je Bizli, kao međunarodni zvaničnik, obavezan da bespogovorno poštuje“, naglasila je ona.
Ona je još dodala da su u MIP-u Rusije obratili pažnju na još jednu u nizu neprijateljsku optužbu američkih predstavnika. Takođe je ocenila da je Moskva i te kako svesna da ovakvim manipulacijama SAD i njihovi evropski saveznici pokušavaju da namerno dezorijentišu međunarodnu zajednicu, utičući tako da se i druge zemlje priklone podršci antiruskom kursu Zapada.

Rusija ne ometa izvoz ukrajinskog žita, kriv je Kijev

Zaharova je nazvala špekulacijama navode da Rusija ometa izvoz ukrajinskog žita, usled čega je nastao deficit na tržištu i poručila da su problemi nastali krivicom Kijeva i da je njegova vojska minirala sopstvene morske luke.
Rusija će, prema njenim rečima, nastaviti da isporučuje hranu u okviru svojih komercijalnih obaveza i kao humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženih zemalja.
„Naša zemlja je zainteresovana za stabilno funkcionisanje svetskog tržišta hrane“, istakla je Zaharova.

Obezbeđivanje hrane za građane Rusije - sveta stvar

Istovremeno, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija ima sve mogućnosti da spreči prehrambenu krizu, ocenivši da sankcije Zapada protiv Rusije idu na štetu njegovim vitalnim pitanjima.
On je objasnio da će zemljama uvoznicima ruske pšenice i ostalih prehrambenih proizvoda biti teško da funkcionišu bez isporuka iz Rusije. Milioni građana, kako je istakao, od političara očekuju, generalno, samo jedno: mogućnost da žive normalno, mirno i u blagostanju, a sankcije to onemogućavaju.
Prema njegovim rečima, bogate države uvode sankcije kako bi siromašne bile još siromašnije.
On je takođe poručio da Rusija neće isporučivati pšenicu i ostale prehrambene proizvode nauštrb sopstvenog tržišta. Medvedev je još dodao da je obezbeđivanje hrane za građane Rusije – sveta stvar.
„Naša zemlja je spremna da ispunjava svoje obaveze u potpunosti. Ali, i od trgovinskih partnera očekujemo da sarađuju, uključujući i po međunarodnim pitanjima. Zapravo je nelogično: sa jedne strane, protiv nas uvode sumanute sankcije, a sa druge – zahtevaju da isporučujemo hranu. Tako ne može, nismo mi idioti“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken apelovao na članove SB UN i uopšte Organizaciju Ujedinjenih nacija da izvrše pritisak na Rusijukako bi obustavila aktivnosti, koje produbljuju prehrambenu krizu u Ukrajini i čitavom svetu“.
Prethodno je generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio da UN rade na postizanju sporazuma o obezbeđenju izvoza hrane iz Ukrajine pomorskim putem. On je još dodao da međunarodno humanitarno pravo na koje se poziva Rezolucija SB 2417, predviđa da roba i rezerve koje su neophodne za opstanak civilnog stanovništva, uključujući hranu, useve i stoku, moraju biti zaštićene.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.
Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
RUSIJA
Rusija: Zapad toliko želi da slomi kičmu našoj ekonomiji da je spreman i da puca sebi u noge
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
SAD: Antiruske sankcije nisu uzrok problema na svetskom tržištu hrane; Slede dodatna sredstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala