- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosatom“ će stvarati osnovu za atomsku energiju budućnosti

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
„Rosatom“ će zahvaljujući programu za razvoj atomske nauke i tehnologije stvarati osnovu za atomsku energiju budućnosti, rekao je generalni direktor te državne korporacije Aleksej Lihačov na radnom sastanku s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lihačov je u ime atomskog sektora zahvalio Putinu za potpisivanje ukaza o produžavanju tog programa do 2030. godine.
„To je zaista vrlo ozbiljna odluka, ona stvara tehnološku platformu četvrte generacije atomske energije i, što je najvažnije, daje nam mogućnost da izgradimo konkretan objekat“, rekao je direktor „Rosatoma“.
Prema njegovim rečima, reč je o projektu „Proriv“ u Seversku, koji podrazumeva brzi istraživački reaktor, termonuklearni uređaj „Tokamak“ s reaktorskim tehnologijama i čitav niz eksperimentalnih reaktora.
„I, naravno, to je saradnja s 'Roskosmosom', koja obuhvata i raketne motore za bliski i za daleki svemir“, naveo je Lihačov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da je „Rosatom“ jedan od ruskih tehnoloških lidera i da se nada da će se taj trend nastaviti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala