Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pavkoviću odbijen zahtev za prevremeno puštanje na slobodu

© AP Photo / ED OUDENAARDENNebojša Pavković
Nebojša Pavković - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Predsednik Rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudova u Hagu Karmel Ađijus odbio je molbu bivšeg generala nekadašnje Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića za prevremeno puštanje na slobodu sa izdržavanja kazne zatvora koju služi u Finskoj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U odluci se navodi da se Pavkoviću odbija privremeno puštanje na slobodu zbog „težine njegovih zločina i njegovog očiglednog nedostatka rehabilitacije“.
Sudija smatra i da nema dokaza koji pokazuju postojanje ubedljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali prevagu nad negativnom ocenom.
Obrazlažući odluku sudija Ađijus je naveo da se konsultovao sa još dvojicom sudija, te da je jedan od njih primetio da je Pavković nedavno tvrdio da je nevin i veličao delovanje 3. armije Vojske Jugoslavije, što ukazuje da se nije pokajao.
Pavković je 2014. godine pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine, preneo je Tanjug.
Nekadašnji general predao se Haškom tribunalu 2005. godine, te je do sada iza rešetaka proveo 17 godina, što je više od dve trećine kazne koja mu je dosuđena.
Sudiji Ađijusu nije mu bio dovoljan ni argument generalovog lošeg opšteg zdravstvenog stanja, nakon pregleda koji su organizovale finske zatvorske vlasti, navode Novosti. Ađijus smatra da to nije prepreka nastavku njegovog pritvora i da ne postoje humanitarni razlozi za prevremeno puštanje.
Kapija zatvora u Ševeningenu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2020
Ucena iz Haga: Novi metod da se Srbi nateraju da priznaju krivicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala