- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: EU rusku naftu može plaćati i skuplje

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Ukoliko Evropska unija bude odustala od ruske nafte, jednostavno će doći do preraspodele na svetskom tržištu, a Rusija će svoju naftu upućivati na ona tržišta koja sirovine prodaju Evropi, rekao je vicepremijer Rusije Aleksandar Novak.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Jednostavno će doći do poskupljenja. Biće prinuđeni da istu tu naftu koju su kupovali od nas kupuju na nekom drugom mestu i da je plate skuplje. Jednostavno će doći do preraspodele, a mi ćemo svoje energetske resurse uputiti na ona tržišta s kojih će ta nafta biti dalje upućivana u Evropsku uniju“, rekao je Novak na prosvetiteljskom maratonu „Novi horizonti“.
Prema njegovim rečima, ta preraspodela se već događa, pošto je Rusija povećala obim isporuka Azijsko-pacifičkom regionu.

Pedeset odsto evropskih kupaca ruskog gasa otvorilo račune u Gasprom banci

Govoreći o kupovini gasa, Novak je rekao da je oko 50 odsto od 54 kompanije koje kupuju gas od ruskog Gasproma otvorilo račune u Gasprom banci radi isplate isporuka u rubljama.
„Danas 54 kompanije imaju ugovore s 'Gasprom eksportom', ali prema mojim podacima, oko 50 odsto je već otvorilo u našoj ovlašćenoj banci specijalne račune – u stranim valutama i rubljama – kako bi obezbedile prijem devizne isplate, konvertovanje u rublje i isplatu za isporučeni gas u rubljama“, rekao je Novak i dodao da su velike kompanije već otvorile račune u Gasprom banci, isplatile dugovanja ili su spremne da ih isplate u skladu s rokovima.
Novak je, takođe, rekao da je malo verovatno da će gasovod „Severni tok 2“ uskoro biti pušten u rad, ali da je on Evropi neophodan.
„Iz političkih motiva projekat je za sada zamrznut, ali ja smatram da su male šanse da će biti pušten u rad u skorije vreme, takođe iz političkih motiva. Istovremeno, on je nužan evropskim potrošačima, kojima su potrebni jeftini energenti, uključujući gas. Mislim da će on budućnosti biti tražen“, rekao je Novak.
Gasna kompresorska stanica u nemačkom Ajslebenu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
EKONOMIJA
Mediji: EU našla rešenje kako da kupuje ruski gas uprkos sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala