- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina kreće u potragu za naseljivim planetama

© Foto : Youtube/TomoNews US/PrintscreenPlaneta u zvezdanom sistemu sa dva sunca
Planeta u zvezdanom sistemu sa dva sunca - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Kineski naučnici su predložili svemirski projekat za istraživanje univerzuma kroz svemirski teleskop kako bi se otkrile naseljive planete slične Zemlji izvan Sunčevog sistema, udaljene oko 32 svetlosne godine od naše planete.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako prenosi Kineski međunarodni radio, projekat je nazvan „Otkrivanje obližnje nastanjive egzoplanete” (CHES). Ako bude uspešno sproveden, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvezde slične Suncu.
Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji.
„CHES treba da pruži ključne odgovore na pitanje da li smo sami u univerzumu, kao i na pitanje kako planete mogu postati kolevka života“, rekao je Đi Đijanghui, profesor iz Opservatorije Purpl Mountajn pri Kineskoj akademiji nauka, koji je ujedno glavni istraživač misije CHES.
Đi je naveo da je do sada otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta, uključujući 50-ak planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni, ali većina se nalazi stotinama svetlosnih godina daleko od Zemlje.
„Otkriće obližnjih naseljivih svetova biće veliki proboj za čovečanstvo, a takođe će pomoći ljudima da prošire naš životni prostor u budućnosti“, dodao je Đi, preneo je Tanjug.
Magnetar - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Neobičan objekat u svemiru koji neprestano eksplodira: Niko ne zna šta je, snima ga kineski teleskop
Kina lansirala u svemir bespilotni modul  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SVET
Kina otkrila planove za svemir
Najveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2020
Vanzemaljske civilizacije na meti novog kineskog teleskopa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala