- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Izvoz srpskog IT sektora u prva tri meseca skoro 600 miliona evra

CC0 / Pixabay / mobilni telefoni
mobilni telefoni - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Srbija je u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd, koji je obišao zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.
„To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine“, rekao je Vučić.
Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.
Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko 120.
Vučić i Mišel su posetili Naučno-tehnološki park Beograd, gde će prisustvovali potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra. Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.
Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.
Vučić je razgovarao sa vlasnikom Charge&Go Milošem Kostićem koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozače električnih automobila i vlasnike punjača.
Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, kao i obaviti daljinska provera svakog punjača.
„Prazna vam je baterija i pitate se gde da pronađete punjač, kako to da obavite i koliko to košta“, rekao je Kostić i istakao da vozači mogu putem jednog klika na mobilnom telefonu da pronađu punjač, obave usluge i završe put.
Kaže da su animirali različite kompanije, na primer Puteve Srbije i benzinske stanice i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna za vlasnike električnih automobila.
Vučić ga je pitao koliko košta punjenje,a Kostić mu je rekao:

„To se trenutno meri po minutu, najjači i najbrži su na autoputevima, na pređenih 100 km ako noću pune kod kuće to iznosi 1,5 evra, a na autoputu između četiri i pet evra, što je skoro nego duplo niža cena od dizela“, naveo je on.

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima Anoris tehnology, koji su objasnili da su napravili prvu u svetu pametnu rukavicu za slepe osobe.
Zahvaljujući pametnoj rukavici Anora koju je razvio mladi tim kompanije, slepe i slabovide osobe mogu lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji da prate njihovo kretanje.
Vođa tima je rekao da takva rukavica košta svega 380 evra u Srbiji i da je to kod nas prva moderna tehnologija za tu namenu. Pametna rukavica može da se koristi preko mobilnog telefona, ali i bez njega, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala