Bajkovita zamka: Ostrvo zmija sa kog se niko ne vraća živ /video, foto/

Poskok - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Samo 30 kilometara od Sao Paola nalazi se Ostrvo zmija, mesto sa najvećom koncentracijom smrtonosnih gmizavaca na celom svetu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

I dok Ognjena zemlja zapravo nije nimalo „ognjena“, Ostrvo zmija, koja se nalazi na samo 30 kilometara od obale brazilskog Sao Paola, zaista je ostrvo zmija.
Iako satelitski snimci pokazuju obilje vegetacije, stenovite obale i kristalno čisto more, ovaj udaljeno ostrvo je leglo zmija, piše B92.
Poznato je pod nazivom Keimada Grande (Ilja de Keimada Grande), a njegova površina iznosi tek 0,45 kilometara kvadratnih.
Na celoj planeti ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća. Gde god da se okrenete, videćete ne jednu već njih nekoliko.
Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mestu. Prema jednoj od njih, jedini trag ljudskog postojanja na ostrvu je svetionik koji je sagrađen u 1900-im godinama. Svetioničar je na ostrvu kratko živeo sa svojom porodicom, dok mu sablasna stvorenja nisu upuzala u kuću kroz otvorene prozore te masakrirale ukućane.

Odakle toliko zmija na tako malom mestu?

Iako su to istoričari u više navrata demantovali, urbana legenda kaže kako su zmije na ostrvo doneli gusari, koji su tamo zakopali svoje blago. Zmije su se toliko razmnožile da ni sami gusari nisu mogli do blaga.
Prema nekim drugim teorijama, populacija jamičarki iz porodice ljutica na ovom ostrvu je rasla i razvijala se hiljadama godina bez ikakve ljudske pomoći. Pre oko 11.000 godina, nivo mora se podigao dovoljno da se ovo ostrvo izoluje od kopna, usled čega su zmije na njemu evoluirale drugačije nego one na kopnu.
Kako na ostrvu nisu imale prirodne neprijatelje, uspele su da se masovno razmnožavaju. Pošto nisu imale kopneni plen, naučile su da se uzdižu i vrebaju ptice.
Smrtonosna vrsta koja živi na ostrvu lokalno se naziva Ilja de Kemada Grande i odgovorna je za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu.
Zanimljivo, ne postoji slučaj u kojem je neko preživio dovoljno dugo da bi dospeo u bolnicu.
„S ovim zmijama reč je o izuzetno bolnoj smrti. U svakom slučaju, umrećete vrišteći“, objašnjava biolog Brajan Fraj, jedan od nekolicine istraživača koji su se usudili da posete ostrvo.
Treba svakako istaći da je brazilska vlada zabranila odlazak na ostrvo, a jedini izuzeci su posebna dopuštanja za naučnike i istraživačke timove, uz preduslov da imaju dežurnog lekara u blizini, kao i zaštitna odela.
Isto tako, ne smemo da zanemarimo i činjenicu da postoji i crno tržište za ture koje vode na ostrvo, kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Cena jedne zmije je navodno od 10 do 30.000 dolara.
Iako vas otrov ove zmije može ubiti, paradoksalno, ovaj otrov ima i lekovita sredstva.
Otrov zlatne zmije u dosadašnjim testiranjima je pokazao farmaceutski potencijal, pa se koristi u izradi lekova za snižavanje krvnog pritiska. Ujedno je to jedan od razloga zbog čega je zabranjeno ubijati zmije na ostrvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala