Afera na Pesmi Evrovizije: Poništeno glasanje šest zemalja

© AP Photo / Luca BrunoKonstrakta
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Evropska radiodifuzna unija (EBU) poništila je glasanje žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pesmu evrovozije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U objašnjenju EBU navodi da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo te zemlje u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pesme ovih šest učesnika Evrosonga rangirali ispod osmog mesta, prenosi Tanjug pisanje RTS-a.
Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno telo za praćenje glasanja.
Nesaglasnost s obrascem glasanja ogleda se u činjenici da je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu Evrosonga, kao i kod žirija Nemačke, Velike Britanije i Španije, koji su takođe glasali tokom druge takmičarske večeri.
Četiri zemlje bile su čak rangirane među poslednjih šest, te EBU ocenjuje da je takva količina neregularnosti bez presedana.
Zbog toga je EBU odlučila da iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zameni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.
Glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na Evrosongu.
Odluke su odobrili predsednik Referentne grupe Pesme Evrovizije i zamenik generalnog direktora EBU-a, u skladu sa pravilima glasanja na takmičenju.
Glasovi ovih šest zemlja, inače, nisu uticali na plasman predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte, koja je učestvovala u drugom polufinalu.
Prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodeljeno 14 bodova.
Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima zauzela deveto mesto kod žirija, drugo mesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mestu.
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
KULTURA
Konstrakta po dolasku u Beograd: Čast mi je ako sam ujedinila region, i treba da bude ujedinjen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala