- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska blokirala pristupanje Finske i Švedske u NATO

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSala za konferencije u sedištu NATO-a
Sala za konferencije u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema informacijama agencije, Alijansa je danas planirala da razmotri zahteve koje su podneli ambasadori Finske i Švedske za ulazak njihovih država u NATO, čime bi se označio početak postupka prijema u organizaciju, ali zbog stava Ankare, pregovori nisu počeli.

Turska strana je jasno stavila do znanja da trenutno ne može da odobri njihov početak, piše DPA.
Ambasadori Švedske i Finske predali su jutros generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahteve za stupanje u Alijansu.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 16. maja izjavio da Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, kao i da prema njegovim rečima, Turska ne može da poveruje uveravanjima tih zemalja da neće podržavati teroriste.
Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SVET
Težina Erdoganovog „ne“: Da li prijem Finske i Švedske u NATO postaje nemoguća misija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala